Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to mnie dibiliscie najpierw zatrucie amoniakiem a teraz jeszcze to powiem tak ryby sa spokojne ocieraja sie pyskami o piasek 2 z nich maja kaszel i bardziej trzymaja sie dna

Opublikowano

Ja na razie niczego bym nie leczyła.

Ustabilizuj akwarium, a potem dopiero myśl coś więcej.

Może i jest gyrodaktyloza, a może nie ma. Przywry, na dzień dzisiejszy są dość rzadkim zjawiskiem u ryb hodowlanych, po mojemu to raczej są ciągle objawy związane z niekorzystnymi warunkami w zbiorniku.

Opublikowano

sorry, nie przeczytalem topicu od poczatku. W razie takiej sytuacji rzeczywiscie trzeba sie wstrzymac. Jezeli za pare tygodni nadal beda objawy dusznicy u ryb, to mozna podejrzewac ze zawleczona jest przywra, ale na razie nigdzie nie widze info co z parametrami wody i czy ustapil zakwit...?

To sa rzeczy do pierwszorzednego zalatwienia. Leczenie robakow jest ryzykowne (ech) i trzeba wpierw wykluczyc wszystko inne.

Opublikowano

kupiłam tes No2 zoolek i No 3 sera

No2 wynosi 0, No3 10mg/l

ph 7,5

i kupiłam nitrivec ale jeszcze go nie wlałam czekam na waszą decyzje

RYBY ZACZYNAJĄ JEŚĆ

Opublikowano
lej zgodnie z opisem na opakowaniu, jutro zrób znowu test na NO2

ale powiedz czy parametry wody są dobre \??? i czy kubełek moze chodzic czy wyłączyć ??

Opublikowano

pH jest trochę za niskie powinnaś je trochę skorygować w górę ale najpierw zrób testy jutro i w kolejnych dniach bo nie ma pewności że cykl azotowy się u Ciebie zamknął.

Po co chcesz wyłączać kubełek? Wyłączasz go i włączasz okresowo? Na noc na przykład?

Opublikowano
pH jest trochę za niskie powinnaś je trochę skorygować w górę ale najpierw zrób testy jutro i w kolejnych dniach bo nie ma pewności że cykl azotowy się u Ciebie zamknął.

Po co chcesz wyłączać kubełek? Wyłączasz go i włączasz okresowo? Na noc na przykład?

filtr chodzi u mnie cały czas bez pprzerwy pytam czy czasami nie trzeba po dodaniu do wody bakteri