Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Amoniak produkują ci ryby przeczytaj proszę info o cyklu azotowym to wiele ci wyjaśni :wink:

tak czytałam ( metabolizm ryb ) tylko proszę wytłumacz czy 5 ryb na 240 l wody mogą wyprodukowac na tyle amoniaku by sie zle czuły dodając że akwa ma dopiero dobe

Opublikowano

zasada jest prosta - najpierw pytamy a potem robimy a nie na odwrót.posty typu "pomocy" dla wielu z nas są już męczące. Wystarczy poczytać dział podstawy, podrozdział C - w tym przypadku.

Opublikowano

Tak to jest jak sie nie czyta min.faq. teraz co ? Lej nitrivec lub daj bactozym do filtra, karm raz na 3 dni po troszku. Potrzebne beda testy na no2 i no3. Ale ze starej wody ze 100 nie wlalas do akwa ? dziwne. Teraz czekaja cie ok.3 ciezkie tygodnie. Masz tak rozwalony cykl azotowy jak silnik esioka w polu.

Opublikowano

To jeszcze pewnie nie przez amoniak źle się czują ale to cię czeka:( Aktualnie źle się czują bo przeniosłaś je z wody o mam nadzieję dobrych parametrach do wody "surowej" podobnie ma człowiek przy skrajnej zmianie klimatu (tak chyba najprościej wytłumaczyć) dodatkowo są zestresowane zmianą otoczenia i samą przeprowadzką.

Opublikowano

niestety nie kazdy ma warunki w domu by ttrzymac 2 akwa ja niestety nie mam zmieniłam akwa na wieksze i nie miałam co zrobic z rybami mysle ze takie fora sa tez po to by własnie prosic o pomoc tak jak ja to robie i pomagac sobie wzajemnie nawet jak sie popełniło błąd

Opublikowano

Aldona nie denerwuj się, niestety tak często ludzie tutaj odpowiadają na podobne problemy, że mogą się zirytować.

Niestety jeżeli oczekujesz że ktoś podpowie Ci jakąkolwiek złota regułkę i ona na 100% pomoże to niestety się mylisz.

Niestety pozostało CI tak jak pisali lać bakterie, ograniczyć karmienie i trzymać kciuki, bo niestety zgony też mozesz mieć.

Opublikowano
Aldona nie denerwuj się, niestety tak często ludzie tutaj odpowiadają na podobne problemy, że mogą się zirytować.

Niestety jeżeli oczekujesz że ktoś podpowie Ci jakąkolwiek złota regułkę i ona na 100% pomoże to niestety się mylisz.

Niestety pozostało CI tak jak pisali lać bakterie, ograniczyć karmienie i trzymać kciuki, bo niestety zgony też mozesz mieć.

jutro lece do sklepu i kupuje juz nigdy czegos takiego nie zrobie biedne saulosi teraz sie męczą

Opublikowano

A kto pisze o trzymaniu dwoch zbiornikow ? Operacje trzeba bylo przeprowadzic nastepujaco: ustawiamy nowy baniak, poziomujemy itd. Jezeli ma ono stac na miejscu starego to kamienie, piasek i wode out do wiader,misek,garnkow itd. Filtr oczywiscie goni w wiadrze caly czas. W wodzie ze starego akwa. Przekladasz piasek, dodajesz nowy wyplukany, skaly, ble ble ble i wlewasz STARA wode do nowego zbiornika. Podobnie ze skalami. Operacje taka mozna porownac do duzej podmiany wody. Nastepnie co dzien dolewasz po ok.30 litrow wody z kranu lub odstanej, az do uzupelnienia w 100%.

Proste? A wystarczylo zapytac.

Edit: jeszcze jedna bardzo wazna sprawa : do wiadra w ktorym plywaly ryby co pol godzinki dolewamy troche nowej wody. Dlaczego ? Kazdy wie.

Opublikowano

witaj ,jeżeli mogę coś dodać od siebie ,to kup jeśli możesz same bakterie bez pożywki .Może są troszkę droższe,ale dzięki temu nie do zwiększysz poziomu nh3 a i no2 .Życzę powodzenia .