Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam akwarium z pyszczakami od niedawna. Zauwazylem ostatnio ze coraz czesciejsie ocieraja o skalki i inne rzeczy. Zakupilem preparat MFC przeciw pasozyta i on nic nie daje. Ktos mi podpowiedzial aby nasypac jakas sol ... Jaka to ma byc sol i jaka ilosc na akwarium 112 litrow ??

Posted

nieradze ci sypac rzadnej soli bo jeszcze przesolisz i ryby ci padna :(

ryby sie moga ocierac poniewaz w akwa masz swieza wode, po czasie to minie :wink:

Posted

A czy czasem nie karmisz ryb granulkami?

Jeśli karmisz , a nie namaczasz granulek przed podaniem , to pęczniejąc w żołądkach ryb wywołują efekt ocierania się ryb.

Może to także bć spowodowane wysokim stężeniem NO3 w wodzie.

Posted
...

Może to także bć spowodowane wysokim stężeniem NO3 w wodzie.

w polaczeniu z:

"Witam mam akwarium z pyszczakami od niedawna"

stawiam na wysokie NO3 ;(

poczytaj sobie art01 co robi MFC. szukaj skutkow ubocznych, tzn bakteriobojczych ;) a wtedy zorientujesz sie co robi ten preparat z bakteriami nitryfikacyjnymi ...

polecam archiwum PRA

pzdr

jas

• 2 weeks later...
Posted

Taką sytuację miałem po ok. miesiącu od założenia akwarium. Zaczęło się od ocierania coraz bardziej intensywnego oraz dziwne drgania jakby chciały coś zrzucić, po tygodniu wszystkie ryby leżały przy dnie i nie wypływały do karmienia. Przyczyna: wysokie stężenie związków azotowych. Zacząłem podmianę wody codziennie po 30l (akwa 160l). Po tygodniu ryby odzyskały siły. Straciłem 7 szt. najmniejszych.

Pozdrawiam Adam

Posted
... Co mam zrobic aby sie nie ocieraly ?? :(

zmierzyc NO2, NO3, NH3, podac nam wyniki, a wtedy moze przestaniemy wrozyc z fusow znajdziemy przyczyne problemu ...

pzdr

jas

Posted

wkładasz palec do wody w akwarium i do buzi - musisz na smak ocenić. Na początku jest trochę ciężko, ale później wyczujesz dokładnie jaki smak to ile NO3 i NO2.

...pytanie rzeczywiście głupie, bo odpowiedź jest do znalezienia w 2 sekundy. Ale będę wspaniałomyślny i dam Ci link, gdzie wszystko jest wyjaśnione:

http://tinyurl.com/y2ybyo

• 4 weeks later...
Posted

u mnie niektóre pysie tez sie ocieraja troche - dziwne

parametry

NO3 - miedzy 10 a 20

gH - 17

kH - 7

pH - 8

NO2-N -<0,1 mg/L

NO2 - <0,3 mg/L