Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proszę o ocenę wody. jest to nowo założone akwarium zalane 10 dni temu. w akwarium mam kilka wapieni, piasek kwarcowy żadnych roślin. filtr chodzi 24h/dobe temperatura wody ok 26 st. parametry wody:

NO3 10mg/l

NO2 0mg/l

GH >7st.d

KH 6st.d

pH ok 7,8

mam pytanie czy mogę już wpuścić ryby??

Opublikowano

no wpuściłem dziś ryby startowe 2 małe welony uważając że wytworzą wystarczającą iloś amoniaku :P

trochę woda się mlekowata zrobiła ale jak sobie na forum poczytałem ''cierpliwości'' a będzie klarowna.

za ok dwa dni zamierzam przepłukać filtr bo może po 10 dniach się trochę przybrudziłzrobię małą podmiankę wody ok 15%, a i . no i poczekam jeszcze ok 2 tyg. i zobaczy się czy akwarium wkońcu dojrzeje do pyszczaków. jeśli coś robię nie tak to proszę o podpowiedź:)

Opublikowano

1. kup test na NH3/NH4

2. na razie nie rób żadnych podmianek wody.

3. przypadkiem nie czyść kubełka, ewentualnie gąbkę z filtra wewnętrznego (w wodzie ze zbiornika) jeśli spadł przepływ.

4. możesz zmierzyć parametry wody z kranu.

5. przede wszystkim napisz coś o zbiorniku (wielkość, wymiary) jaka jest filtracja, wystrój, oświetlenie, ew.planowana

obsada.

6. kontroluj NH3/NH4 i NO2 i jak coś się ruszy to napisz.

EDIT: zapomniałem o najważniejszym. Kup biostarter np. Nitrivec firmy Sera i dolewaj do zbiornika.

Opublikowano

Ja zadam pytanie : po co czyscic filtr/y ? Zbiornik surowy a czyszczac je, pozbawiasz ich gowienek, dzieki ktorym wszystko startuje. Nic nie rob tylko mierz skoki no2 i cierpliwie czekaj.

Opublikowano

Podejrzewam, że na tej gąbce od filtra to na razie jest tylko piach, bo gówienka nie bardzo miały skąd się wziąć. Ryby wpuszczono dzisiaj.

Opublikowano

zbiornikiem to się raczej nie mam czym chwalić bo mnie zmieszacie z błotem :/

zbiornik nie jest zbytnio adekwatny do pyszczaków, lecz na swoją obronę dodam że jak to akwarium będzie funkcjonowało jak należy to będzie napewno dużo większe

zbiornik 60x30x40 70l.

pokrywa z oświetleniem 1x15w

tło strukturalne 3d jasne skały

piasek kwarcowy rzekomo prosto z jeziora malawi

3 wapienie filipińskie i jeden koralowiec

na filtr to się raczej nabrłem na bajer typu światło UV bo jest to aquael unifilter 500 uv i myślę że na taką wielkość zbiornika w zupełności wystarczy może w przyszłości dokupie do niego dokładkę na wkład ceramiczny nie wiem.

wodę napowietrzam deszczowiną do tego grzałka z termostatem i to na tyle.

aha i zamierzam wpuścić tam 4 pyszczaki

co wy na to??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.