Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A czemu po anglijskiemu te komunikaty ?

Ja sie zastanawiam nad klasycznym ekranem jakieś 8 cali...tyle ze sie okazuje to piekielnie drogie.

Moim zdaniem mając moc komputera do zagospodarowania nie ma sensu stosować samoograniczeń w postaci drobnych wyświetlaczy wierszowych.

W końcu to jakby nie było pełnowartościowy komputer a nie jakis tam sterownik programowalny.

No,ale to moje zdanie w kwestii wykorzystania możliwości.

Bo po polsku jest za dlugo i sie nie miesci :) serio.

A jesli chodzi o lepsze wyswietlacze to w miare normalnych canach mozna kupic cos takiego: http://ssl.bulix.org/projects/lcd4linux/attachment/wiki/CoolStuff/LUI1.jpg

Ale aby byc szczerym to jesli juz mialbym inwestowac to raczej bylby to ekran dotykowy wypruty z jakiegos urzadzenia aby mozna bylo wygodnie i efektownie wszystkim sterowac...

Opublikowano

Kwestia "dotykowa" też jest droga, choć pomijając kwestię ceny takiego zestawiku to byłby to idealny dodatek.

Ale...żeby coś takiego miało sens tak naprawdę w zastosowaniu (ergonomii obslugi) to sterowanie musiałoby być dość skomplikowane, czyli wiele okien, wiele możliwości zmian "z marszu" w tych oknach...itp...itd....w zasadzie proces przemysłowy (a w domowym zastosowaniu to obsługa całego domu ze wszystkimi jego technicznymi funkcjami,czyli sterowanie dziesiątkami urządzeń i odbiór informacji z dziesiątków czujników...i sa takie domy z takim sterowaniem).

A w gruncie rzeczy jak jest dobrze napisany program i dostosowany indywidualnie do potrzeb to zmiany dokonuje się rzadko,i w większości przypadków raczej programowe, czyli główne.

Ma to sens w momencie obsługi większej ilości zbiorników i to z różnymi biotopami.

U mnie sterownik obsługuje 4 pompy, 2 elektrozawory i 6 czujników, plus sygnalizacja, wiatraki i światło (2 rodzaje)...i nie widzę potrzeby jakiejś wizualizacji specjalnej (czyli rozszerzonej),choć poprzednio miałem i...fajnie to wygląda, niemniej istotnych róznic ergonomicznych nie zauważyłem.

A nie zauwazyłem gdyż wszystko chodzi w automacie (tak jak poprzednio ),a jak przechodze na "rękę" to co za problem kliknąc w gumowy guziol? Czy klikne czy bipne czy duśne to wsio rawno, efekt ten sam.

Jakbym miał skąd "wyrwać" za froko to bym sie pobawił :D

Opublikowano

600-700 nie jest zla cena ale tylko pod warunkiem ze bedzie to uzywane do czegos "bardziejszego" niz monitoring akwarium.

Inaczej to nawet wg mnie bylbym przerost formy nad trescia... :)

Opublikowano

W pewnym momecie "cenowym" i biorąc pod uwagę to że instalujesz to do komputera nawet zobrazowanie samego akwarium ma sens.

A ma sens dlatego że zawsze możesz dalej wykorzystac możliwości komputera, może nie od razu...i co ważne w takich dywaganiach nie zamrażasz wielkiej gotówki ..itd.

Zaczyna być ciekawie, myślałem ż ejest gorzej pod względem cenowym, jednak nurtuje mnie jeszcze jedna myśl taka już techniczna: jak jest z awaryjnością , bo to jednak produkt niszowy.