Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety jeszcze nie - nie mialem takiej mozliwosci. Ale w poniedzialek powinienem skleic reszte i byc wstanie sprawdzic to wszystko w prawie rzeczywistej pracy, pod obciazeniem i mediami. A potem jak bedzie cos nie tak to pozostaje mi uszczelnianie... :] :? :?

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma za bardzo znaczenia czy pompa to uciągnie czy nie, gdyż FBFy w tym układzie wymuszą ograniczenie przepływu (aby nie wypłukiwało piasku). Tutaj to będzie największym ograniczeniem przepływu i w akwarium w związku z tym praktycznie wogóle nie będzie wirówki.

Jedno mnie tylko zastanawia. Po co te narurowe z FBFami, skoro na moje oko masz za tłem dobre 15-20% objętości całego akwa - gąbki w kostkach i dwie pompki na wylotach imho by wystarczyły (popatrzcie jak są filtrowane akwaria z BTNami - nic poza filtrami z gabek za tłem). Generalnie skoro wolnoobiegowy filtr może być za tłem, to z narurowych bym zostawił tylko dwa równolegle ale przynajmniej dające wirówkę.

Aha i nie zerknąłem czy tło wklejasz, co jest warunkiem poprawiającym przepływ, pozwalającym lepiej zaprojektować taki filtr za tłem.

Ja kiedyś też cudowałem, aż wreszcie mam beczkę 30l wypełnioną właśnie gąbkami w kostkach i odrobiną keramzytu i nic ponad to.

Ale fajny wątek - powodzenia. ;)

Opublikowano

Aha i nie zerknąłem czy tło wklejasz, co jest warunkiem poprawiającym przepływ, pozwalającym lepiej zaprojektować taki filtr za tłem.

Wklejam. Dzis skonczylem i silikon schnie wlasnie.

Juz kupiłem 4m OVATY jako medium filtracyjne i bedzie za polowa tła duzy mechanik.

Jedno mnie tylko zastanawia. Po co te narurowe z FBFami, skoro na moje oko masz za tłem dobre 15-20% objętości całego akwa

Obawiam sie ze moze byc nawet wiecej. Dosc mocno mnie to irytowalo wiec za druga polowe ryby beda mialy dostep przez jedne z 3-4 wlotow. Nic mnie to nie kosztuje, raczej w niczym nie przeszkadza, a powieksze przestrzen rybom metraż tego M-1 o przynajmniej 50 litrow...

w akwarium w związku z tym praktycznie wogóle nie będzie wirówki.

Jesli chodzi CI o obieg i ruch wody hydraulika pod to jest zrobiona i jesli ten eheim nie da sobie rady z tym to albo podlacze tam inna pompke albo zlikwiduje jedna sekcje nanorurowych..

Ale fajny wątek - powodzenia. ;)

Dziekuje. Wzorowalem sie na Twoich :)

Opublikowano

Tylko że czyszczenie tego mechanika za tłem będzie tak kolosalnie niewygodne, że z czasem zaczniesz to robić coraz rzadziej i rzadziej, aż wreszcie z mechanika zrobi się biolog, czemu zresztą sprzyja przepływ (pisałeś że wolny), więc czemu odrazu nie zaprojektować tam właśnie biologa na samych kostkach gąbkowych?

A wtedy na dole zwyczajnie te dwa narurowe pod fbfy zostawiasz bez wkładu i luz... będziesz musiał to sobie tam kiedyś węgiel włożysz czy jakieś inne takie cuś ;)

Opublikowano

wklady za tłem maja byc w siatkach (troche jak niektorzy w stosuja w sumpach) aby bylo je latwo wyciagac i czyscic. Przewidywalem juz wczesniej to co mowisz (ze mi sie nie bedzie chcialo) i dlatego che to zmontowac tak aby zajmowalo to 10 minut a nie pare godzin....

Opublikowano

Ja mam ponad połowę z 30l beczki nad akwa zasypanej gąbkami 2x2x2cm i u mnie czyszczenie tego to koszmar, bo musze wywlec beczkę do łazienki, przerzucić gąbki w pończochach do wanny i myć z błota pod wodą z kranu... i robię to może raz na miesiąc.

Ale jak wyobrażę sobie że miałbym to wyciągać z za akwa do czyszczenia pojedynczo, czy w pakietach i lecieć z tym do łazienki, potem wracać i odmulać jeszcze za tłem przed wrzuceniem spowrotem, to pas... jakiś za leniwy jestem.

Wybrałbym narurowe mechaniki wtedy ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zobacze jak to wyjdzie. Generalnie jestem za leniwy na proste rozwiazania... A po za tym uwielbiam sie bawic. Najgorsze jest jak juz jest cos zrobione idealnie - nie ma w czym grzebac :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Na ta chwile udalo mi sie skonczyc wstepnie akwarium tak ze moze zaczac dojrzewac.

Niestety na totalnie idiotyczne bledy w filtracji musialem sie wykostowac na kubelek przez co oswietlnienie zostalo sciagniete i zamontowane z likwidowanego wlasnie akwarium.

W tej chwili to jedyne i pierwsze zdjecie.

IMG_6476.JPG

Mam jeszcze miejsce na jakies 3 nie duze swietlowki. Bede musial w przyszlym miesiacu uzupelnic te 3 obecne jakimis innymi.

Macie jakies sugestie? Najlepiej nie kosztowne... ? :mrgreen::mrgreen: