Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ten komputer - możesz podać jego funkcje? Gdzieś do nabycia?

Eee... to jest moj wlasny pomysl i konstrukcja ktora dopiero jest w trakcie powstawania.

Z zadanian ktore mi teraz sie kolacza w glowie bedzie

- wlacznie i wylaczanie urzadzen (swiatlo, karmnik, uv) o okreslonych porach lub po przekroczeniu pewnych warunkow (grzalki, podmiana wody).

- pomiar temperatur w kilku miejscach baniaka

- monitoring ? :P

Modul wykonawczy (czyli wlaczajacy urzadzenia) juz mam,

phoca_thumb_l_relaboard004.jpg

teraz musze zrobic czesc sterujaca i napisac oprogramowanie. Czesc sterujaca bedzie na bazie jakiegos urzadzenia z procesorem i386 (lub bedzie po prostu takim urzadzeniem).

Z wad jakie mi teraz przychodza do glowy to przykladowo brak latwej/taniej mozliwosci podlaczenia elektronicznego miernika pH.

Z olbrzmich zalet to cena ktora szacuje na poziomie nawet 200zł (dla bezpieczenstwa powiedzmy 300), a nie jak skalara 800-900 i mozliwosc bardzo latwej rozbudowy o dowolne elementy pracujace na usb.

BTW co myslicie o takim polaczeniu filtrow jak pokazalem na ostatnim obrazku?

Opublikowano
Co myslicie o takim polaczeniu?

IMG_6398.JPG

Wydaje mi sie, ze jest lepiej....

Co jest w korpusie za drugim prefiltrem? Myślę, że byłoby lepiej połączyć wyloty z prefiltrów w jeden (tak jak u Nabe).

Opublikowano

sa 4 korpusy.

2 prefiltry i 2 fbf

polaczone rownolegle 1 pre + 1 fbf

na wypelnienie korpusow na zdjeciach nie zwracajcie uwagi :)

___ PRE __ FBF __

/                 \

-|                   |-

\___ PRE __ FBF __/

Opublikowano

Ja bym jednak zrobił jeden FBF w korpusie 20 cali, a dwa 10 calowe wykorzystał jako filtry przy podmianach wody. No, ale to tylko takie moje luźne dywagacje :wink:

Opublikowano
Ja bym jednak zrobił jeden FBF w korpusie 20 cali, a dwa 10 calowe wykorzystał jako filtry przy podmianach wody. No, ale to tylko takie moje luźne dywagacje :wink:

Chetnie bym zrobil tak jak sugerujesz (sam mialem na poczatku taki pomysl) ale korpusy 20" kosztuja od ~170zł za sztuke (wiele taniej nie znalazlem) i dodatkowo chyba tylko raz widzialem taki korpus przezroczysty (teraz nawet nie mge go znalesc) - kosztowal jakies 400zł i jeszcze trzeba bylo dokupowac do niego redukcje.

Sam przysznasz, ze przy takich cenach cala konstrukcja zaczyna sie mijac z celem....