Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Więc tak, po 5 miesiącach bytowania z 200litrami dojrzałem do przeprowadzki i zdecydowałem sie na 450'tke, chciałbym więcej, ale w tym momencie brak miejsca, to jest maks na co mogę sobie pozwolić. (150,50,60h)

Przeprowadzke planuje nie później niż w marcu, ale już teraz zaczynam kompletować wiedze i powoli sprzęt który będzie potrzebny.

W tym dziale zapytam o obsade, otóż w tym momencie mam:

1+6 M.E. Red-Red (dwóch samic w 100% pewien nie jestem więc może sie okazać że zostanie 1+4)

12szt Ps. Demasoni z czego 3 samce są napewno a reszta poza jedną samicą która obecnie inkubuje to jedna wielka niewiadoma, poczekam więc z redukcją do przenosin, powinno się wszystko wyklarować.

Moje pytanie co mogę dołożyć?

Labeotropheus trewavasae, jeśli mogą być to w jakiej ilości i jakich proporcjach płci.

Cyrtocara moorii - wiem że rosną duże, (chociaż gdzieś czytałem że min to 120cm akwa)ale nim urośnie 20cm będę miał miejsce na akwarium dłuższe niż 200cm, chodzi o żywienie chociaż wyczytalem tez że są wszystkozerne tylko czy przy ściśle roślinnej diecie dadzą rade? Jeśli muszą dostawać mięsko, wchodzi w gre rezygnacja z demasonów...

pseudotropheus acei, Jeśli mogą być to ile sztuk?

Opublikowano

ok z moorii dam sobie siana,

Acei chciałbym żeby ożywily troche toń, tak z 5 sztuk super by się prezentowało

A Trewki mnie oczarowały :D tzn kilka miesiecy temu uwazalem ich pyski za najbrzydsze jakie widziałem ale ostatnio przeglądając zdjęcia tych ryb powiedziałem sobie że musze to zobaczyć u siebie :D

Mutra weź pod uwage ze moge zostać z 1+4 red red i 1+5 demasoni (tak przewiduje)

Mogę do takiej obsady dołożyć trewki i acei? prosze powiedzcie że tak ;D

Opublikowano

Moim zdaniem w 450 l spokojnie mozna pokusic sie o 4 gat z malym ale. W Twoim przypadku chesz dolozyc 2 gat .osiagajace do nawet 18cm - wiec jezeli juz zdecydowal bym sie to na 1 z nich w wiekrzym haremie 1x5 i stawiam na acei jest to ryba duza ale o slabszym temperamencie i terytorializmie od Kulfona a dominujacy samiec tego gat zagwarantuje Ci zmniejszenie agresji u innych mieszkancow baniaka i wzgledny spokoj w 150cm dna powinno byc ok,pozatym Acei ladnie by kontrastowaly z pozostala obsada, takze pod wzgledem zywieniowym jest ok. tylko ja bym tej obsadzie raz w tygodniu podawal oczlika lub dafnie wskazane rowniez dla wszystkozernych redkow, i napewno sprzyjajace rozwojowi ryb i uzupelnieniu protein.

P.s tym bardziej ze masz 3 samce Demasoni .