Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów i moderatorów.

Cały czas jak posiadałem akwa to moim podłożem był żwirek ale granulacja 3-5mm.

Kiedyś jak byłem młodszy spróbowałem posiadać piach który dokładnie płukałem ale po dłuższym czasie zrobiły się strefy gdzie chyba amoniak się wydobywał.

Jednak przeglądając ostatnio różne fotki z akwa zauważyłem że większość posiada piach i to 5cm min.

Dlatego też chciałem się poradzić jak dbać i sprzątać aby nie wyssać całego piachu a porządek był.

Pozdrawiam.

Opublikowano

no wiec po kolei - sciagasz/otwierasz pokrywe, odciagasz 10% wody, wkladasz reke w piasek i delikatnie go mieszasz usuwajac ewentualne strefy beztlenowe, nastepnie sciagasz kolejne 10% razem z gownami ktore ladnie teraz faluja po poruszaniu piasku. czyscisz szyby, prefillr i filtr wew., napelniasz wode i ta da ! the end :)

Opublikowano

Tylko że są miejsca za skałami gdzie się nie dojdzie i nie zamiesza.

Poza tym jak się miesza to chyba nadal duża część odchodów zmiesza się z piachem i tam pozostaje.(nie sprzeczam się, tylko dopytuje)

Opublikowano

miedzy skaly wloz weza i pozbieraj gowna :mrgreen: nic innego nie pozostaje :mrgreen:

oczywiscie mozesz tak ustawic cyrkulacje, ze kazde wysrane gowno jest zdmuchiwane przez cyrkulator do wew'a ale to raczej rzadkosc.

Opublikowano

w moim akwa mam piach wislany...

uprzedzajac nastepnie pytanie : reszta ma piach z plazy, castoramy i allegro :wink: y

rzeczny jest szary, z cast bialy a allegri roznie- od bialego po szary.

ktory ci pasuje? sam sobie odpowiedz i przegladnij galerie :mrgreen:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.