Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie forumowiczów i moderatorów.

Cały czas jak posiadałem akwa to moim podłożem był żwirek ale granulacja 3-5mm.

Kiedyś jak byłem młodszy spróbowałem posiadać piach który dokładnie płukałem ale po dłuższym czasie zrobiły się strefy gdzie chyba amoniak się wydobywał.

Jednak przeglądając ostatnio różne fotki z akwa zauważyłem że większość posiada piach i to 5cm min.

Dlatego też chciałem się poradzić jak dbać i sprzątać aby nie wyssać całego piachu a porządek był.

Pozdrawiam.

Opublikowano

no wiec po kolei - sciagasz/otwierasz pokrywe, odciagasz 10% wody, wkladasz reke w piasek i delikatnie go mieszasz usuwajac ewentualne strefy beztlenowe, nastepnie sciagasz kolejne 10% razem z gownami ktore ladnie teraz faluja po poruszaniu piasku. czyscisz szyby, prefillr i filtr wew., napelniasz wode i ta da ! the end :)

Opublikowano

Tylko że są miejsca za skałami gdzie się nie dojdzie i nie zamiesza.

Poza tym jak się miesza to chyba nadal duża część odchodów zmiesza się z piachem i tam pozostaje.(nie sprzeczam się, tylko dopytuje)

Opublikowano

miedzy skaly wloz weza i pozbieraj gowna :mrgreen: nic innego nie pozostaje :mrgreen:

oczywiscie mozesz tak ustawic cyrkulacje, ze kazde wysrane gowno jest zdmuchiwane przez cyrkulator do wew'a ale to raczej rzadkosc.

Opublikowano

w moim akwa mam piach wislany...

uprzedzajac nastepnie pytanie : reszta ma piach z plazy, castoramy i allegro :wink: y

rzeczny jest szary, z cast bialy a allegri roznie- od bialego po szary.

ktory ci pasuje? sam sobie odpowiedz i przegladnij galerie :mrgreen: