Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Haplochromis Obliguides

Pewien jesteś?

A nie A. latifasciata?

Tak nawiasem mówiąc;

http://pl.wikipedia.org/wiki/Biotop

Inny biotop zasiedlają np. Labidochromis caruleus i A. jacobfreibergi. Co do "obliquidensa" i saulosi nie mam takiej pewności.

Kiedyś trzymałam razem "Haplachromis CH-44" i l. sp "blue&wnite" Tanzania i nie było tarć.

Nie twierdzę, że należy tak robić, bo sensu w tym nie ma żadnego, ale nie sądzę aby wystąpiły tarcia przy takim rozwiązaniu.

Opublikowano

No i od wczoraj pływa u mnie 10 Corali. I policzyłem sobie po niewczasie, że przy planowanym układzie 3+5 kupiłem o 5 maluchów za mało. Dokupić jeszcze teraz czy czekać i modlić się żeby samców nie było za dużo? ;)

Mam już pierwsze typy na planowane 450l: Ps. msobo magunga, Melanochromis cyaneorhabdos maingano, Labidochromis sp. Hongi. Oczywiście plus Saulosi coral. Co o tym sądzicie?

Opublikowano
Masz jeszcze tam tego suma drewniaka? Też rzadka ryba. Zbrojniki.. ale zebry? To zostanie w tym akwarium 180litrowym, tak?

180-tka pójdzie na zbiornik towarzyski ;) Pyski zamieszkają za jakieś pół roku w 450 -ce. Zeberki oddałem. Fajne pyski, ale cóż. W akwie pływa 10 Corali, sum drewniak i Haplochromis Obliguides. Sumik jest bardzo ciekawą, rzadką rybcią żerującą nocą. Dużo frajdy daje podglądanie tej rybki. Natomiast Haplochromis to rzadki okaz z j. Wiktoria. Ulubieniec żony. Mam też jeszcze Aulonocara Hansbaenschi - dla tego pyska chyba też poszukam innego zbiornika. Postaram się dzisiaj wieczorem wrzucić fotki Wiktora i Drewniaka do galerii ;)

Opublikowano

oto moje kolejne typy do 450-tki:

Pseudotropheus Acei Ngara,

Cynotilapia afra Cobue,

Maylandia Zebra Zaire Gold - o tej ostatniej nic nie wiem, poza tym, że jest bardzo ładna ;)

Powtórzę jeszcze pyski, które wymieniłem w poprzednim poście:

Melanochromis Cyaneorhabdos Maingano,

Ps. msobo magunga,

Labidochromis sp. Hongi.

Jest już z czego wybierać współtowarzyszy dla Ps. Saulosi Coral ;)

Chciałbym żeby w 450-ce pływały 3-4 gatunki Malawi, w tym dwa gatunki z trzema samcami i pięcioma samicami.

Doradźcie proszę, które z wymienionych wyżej pysków będą tworzyć dobrą obsadę z Saulosi oraz które z nich są na tyle ciekawe, aby mieć w akwie więcej niż jednego samca. Chodzi mi o obserwację rywalizacji samców, ich zwyczaje godowe, hierarchię "społeczną", relacje z pozostałymi gatunkami.

Opublikowano

Chciałbym, poza Saulosi, w zbiorniku obserwować jeszcze jeden gatunek z kilkoma samcami np. 3+5, i jeszcze dwa gatunki, w których zachowana będzie proporcja samców do samic 1+3. Czyli w 450 litrach (150x50x60) 24 nieduże pysie.

Który gatunek, waszym zdaniem, warto by było umieścić w moim zbiorniku wielosamcowo i dlaczego? ;)

Opublikowano

Czyli razem chesz 4 gat wiec wielosamcowosc odpada , nie wiem jak poradza Ci inni ja bym odradzal , 2 gatunki wielosamcowe 3x5 juz masz 6 samcow no i plus 2 gat jednosamcowe czyli 8 samcow to o 3 za duzo jak na 150cm ,wiec proponuje saulosi 3x7 i max 2 w miare lagodne gatunki ale 1 samcowo maingano i Pseudotropheus Acei w haremach 1x4 ciekawa kolorystycznie obsada ze wskazaniem na 75% diete roslinna.

Opublikowano

elozox ja bym sie z tymi saulosami 3+.. nie rozpedzal.. u mnie dwa samce zakatowaly trzeciego.. malo tego.. terroryzuja nawet hongi, oraz kulfony (sic!). czasami sie red postawi, ale to rzadko.. w brew wszystkiemu 450 to zbiornik nie duzy, wiec nie ma szans na utrzymanie wielosamcowej obsady w pelni wybarwionej.