Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytam się bo kupiłem 160L od kolegi co miał je rok czasu i używał tylko filtra wew.z gąbką i mówił ze nic złego z rybkami się nie działo.

Chciałbym pomóc ale jest trudność.

Zawsze zaczynaj od wody ale twoje wodociągi a to Sp z o.o. nie podają co sprzedają:D - zadziwiające ale tak olewają klienta jak nie ma konkurencji.;)

Nie ma żadnych parametrów ich towaru jaki sprzedają mieszkańcom. Mogę wiedzieć wszystko i nawet dokumenty wypełnić ale jaka woda w Nowym Tomyślu się nie dowiesz.

Wpisz w googlach " wodociągi łódz" i wyślij swoim jaka jest ścieżka dostępu do jakości wody i jakie parametry podają. Może ci choć na maila wyślą ostatni raport z badań.

Ważne jest pH, GH, jon amonowy, azotyny, azotany, poziom wapnia ale to już tylko marzenia.

Uważam że to dopiero limituje jaka filtracja i jakie wkłady są potrzebne do filtrów.

Co miał kolega i że rybki przeżywały to ważne ale Malawi ma swoje wymagania.

W zasadzie zgadzam się z Matikiem ale wyczuwam chęć oszczędzenia wydatków z twojej strony.

Tylko dlatego uważam że możesz spróbować z tym co masz a jak sam dojdziesz do wniosków że niewystarczająca filtracja to będziesz modyfikował.

Masz AqC Turbo 1000 z pojemnikiem w pojemnik daj tam dobrą ceramikę bo to ok 0,5l wejdzie np.

https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-bio-glass-05l-potezne-medium-biologiczne-umozliwiajace-filtracje-tlenowa-i-beztlenowa-p-3752.html

to złoże 0,5l spokojnie pociągnie biologię nawet w 400l baniaku.

a to wejdzie tylko w połowie i zrobi to samo co poprzednie w 200l ale o wiele taniej

https://www.akwarystyczny24.pl/aquawild-multi-lav-m-1l-porowaty-wklad-biologiczny-do-filtrow-akwariowych-p-3532.html

Pozostaje moim zdaniem kwestia filtracji mechanicznej oraz odpowiedniej cyrkulacji wody zgarniającej zanieczyszczenia z dna.

W AqC Turbo jest gąbka załóż na ten pojemnik i powinno wystarczyć jeśli nie przerybisz zbiornika.

Kup jednak choć dwa testy - JBL NO2 i JBL NO3 - pH podadzą ci wodociągi.

Na początek jak wszyscy:D kup falownik jvc 2000-6000l/h np

SUNSUN WAVEMAKER JVP-100A FALOWNIK - PLANTA GARDEN (5184585617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/51/84/58/56/5184585617@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@51/84/58/56@@AMEPARAM@@5184585617

i ustaw tak by gówienka zamiatał pod gąbkę z AqC Turbo.

Myślę że to wystarczy a jak będzie - życie pokaże:D ale to najmniejszym kosztem masz i tak cyrklowałem:D .

Ten filtr kaskadowy może pozostać lub nie jak uważasz.

Wydać kasę na kubeł zawsze zdążysz a jak co to przełożysz tylko złoże i nic nie trzeba będzie restartować.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Pytam się bo kupiłem 160L od kolegi co miał je rok czasu i używał tylko filtra wew.z gąbką i mówił ze nic złego z rybkami się nie działo.

A taki zew.?????

FILTR KUBEŁKOWY _ AQUAEL MULTIKANI (20-320L) _HIT! (5737892171) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

A może zamiast tego Aquaela Multikani to zaproponuje taniego chinola HW-302A...Opinie o nim są różne jedni go zachwalają inni nie... ale cenowo mniej więcej podobnie niż ten Multikani różnica z 20-25zł zł z wysyłką,ale ma lepszą wydajność 1000L/H no i ma więcej miejsca na złoże biologiczne...

AG140 FILTR KUBEŁKOWY 1000L/H ZEWNĘTRZNY AKWARIUM (5525367855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/55/25/36/78/5525367855@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@55/25/36/78@@AMEPARAM@@5525367855

• Dziękuję 1
Opublikowano
Moim zdaniem da radę taki filtr , przy regularnej , cotygodniowej, częściowej podmianie wody. Wystarczy popatrzyć na akwaria u niektórych sprzedawców ryb, w których nie ma żadnego złoża biologicznego tylko szkło i same gąbki robiące za mechanika i biologa, a akwaria są przecież mocno przerybione. Najważniejsze to ustabilizować biologię i później o nią dbać przez regularne odmulanie i częściową podmianę wody..... Jednak posłuchałbym rad Matika i zrobił niewielki kaseciak :)

Z tym odmulaniem to będzie problem bo dość dużo jest tutaj skałek i by odmulić dno musiałbym sporą cześć wyjąć....Jednak widzę ze nie obejdzie się bez tego falownika gdyż kupki zalegają miedzy skałkami mimo ze filtr wew.dmucha strumień na przednia szybę i woda się kręci.

-- dołączony post:

Chciałbym pomóc ale jest trudność.

Zawsze zaczynaj od wody ale twoje wodociągi a to Sp z o.o. nie podają co sprzedają:D - zadziwiające ale tak olewają klienta jak nie ma konkurencji.;)

Nie ma żadnych parametrów ich towaru jaki sprzedają mieszkańcom. Mogę wiedzieć wszystko i nawet dokumenty wypełnić ale jaka woda w Nowym Tomyślu się nie dowiesz.

Wpisz w googlach " wodociągi łódz" i wyślij swoim jaka jest ścieżka dostępu do jakości wody i jakie parametry podają. Może ci choć na maila wyślą ostatni raport z badań.

Ważne jest pH, GH, jon amonowy, azotyny, azotany, poziom wapnia ale to już tylko marzenia.

Uważam że to dopiero limituje jaka filtracja i jakie wkłady są potrzebne do filtrów.

Co miał kolega i że rybki przeżywały to ważne ale Malawi ma swoje wymagania.

W zasadzie zgadzam się z Matikiem ale wyczuwam chęć oszczędzenia wydatków z twojej strony.

Tylko dlatego uważam że możesz spróbować z tym co masz a jak sam dojdziesz do wniosków że niewystarczająca filtracja to będziesz modyfikował.

Masz AqC Turbo 1000 z pojemnikiem w pojemnik daj tam dobrą ceramikę bo to ok 0,5l wejdzie np.

https://www.akwarystyczny24.pl/azoo-bio-glass-05l-potezne-medium-biologiczne-umozliwiajace-filtracje-tlenowa-i-beztlenowa-p-3752.html

to złoże 0,5l spokojnie pociągnie biologię nawet w 400l baniaku.

a to wejdzie tylko w połowie i zrobi to samo co poprzednie w 200l ale o wiele taniej

https://www.akwarystyczny24.pl/aquawild-multi-lav-m-1l-porowaty-wklad-biologiczny-do-filtrow-akwariowych-p-3532.html

Pozostaje moim zdaniem kwestia filtracji mechanicznej oraz odpowiedniej cyrkulacji wody zgarniającej zanieczyszczenia z dna.

W AqC Turbo jest gąbka załóż na ten pojemnik i powinno wystarczyć jeśli nie przerybisz zbiornika.

Kup jednak choć dwa testy - JBL NO2 i JBL NO3 - pH podadzą ci wodociągi.

Na początek jak wszyscy:D kup falownik jvc 2000-6000l/h np

SUNSUN WAVEMAKER JVP-100A FALOWNIK - PLANTA GARDEN (5184585617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

i ustaw tak by gówienka zamiatał pod gąbkę z AqC Turbo.

Myślę że to wystarczy a jak będzie - życie pokaże:D ale to najmniejszym kosztem masz i tak cyrklowałem:D .

Ten filtr kaskadowy może pozostać lub nie jak uważasz.

Wydać kasę na kubeł zawsze zdążysz a jak co to przełożysz tylko złoże i nic nie trzeba będzie restartować.

Założyłem na tego aqua pojemnik na wkład biologiczny dałem węgiel aktywny a pod tym zamontowałem gąbkę ale z tego co widzę to kupki zbierają się tez pod nim i nie śa wciągane

Opublikowano

Założyłem na tego aqua pojemnik na wkład biologiczny dałem węgiel aktywny a pod tym zamontowałem gąbkę ale z tego co widzę to kupki zbierają się tez pod nim i nie śa wciągane

to pokombinuj jak opuścić gąbkę by była tuż nad dnem:D a wylot z turbo pod powierzchnią. Masz tam taki wylot-łopatkę

coś chyba nie masz wcale złoża biologicznego bo węgiel to nie do tego dajemy a już zupełnie nie na start baniaka. Co prawda sam mam baniak co lata bez złoża tylko na piasku, gąbce i jednym kamieniu i biologia jak drut ale:D

Sugeruję wyjęcie na razie węgla a włożenie na stałe tej ceramiki co polecałem albo każdej innej może już nasz jakąś.

• Dziękuję 1
Opublikowano
to pokombinuj jak opuścić gąbkę by była tuż nad dnem:D a wylot z turbo pod powierzchnią. Masz tam taki wylot-łopatkę

coś chyba nie masz wcale złoża biologicznego bo węgiel to nie do tego dajemy a już zupełnie nie na start baniaka. Co prawda sam mam baniak co lata bez złoża tylko na piasku, gąbce i jednym kamieniu i biologia jak drut ale:D

Sugeruję wyjęcie na razie węgla a włożenie na stałe tej ceramiki co polecałem albo każdej innej może już nasz jakąś.

Ja miałem około 60L starej wody dojrzałej z tamtego baniaka od kolegi,a dodam że było tez podłoże z poprzedniego zalewania u kolegi więc myślę ze bakterie były;)kupię ten falownik co polecaliście w tym wątku.

A jak bym kupił

AG140 FILTR KUBEŁKOWY 1000L/H ZEWNĘTRZNY AKWARIUM (5525367855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/55/25/36/78/5525367855@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@55/25/36/78@@AMEPARAM@@5525367855

+ten falownik to czy konieczny byłby ten wew.filr aquy??

-- dołączony post:

Znalazłem coś takiego co o tym myślicie??

FILTR KUBEŁKOWY AQUA NOVA NCF-1200 akwarium 400L (5563073794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/55/63/07/37/5563073794@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@55/63/07/37@@AMEPARAM@@5563073794

Opublikowano
A możesz podać jakieś szczegóły: wymiary akwarium, obsada,parametry, przydała by się też fotka z ustawieniem kamieni. I pytanie zasadnicze dlaczego nie chcesz filtra wewnętrznego ?

Kilka informacji.

http://forum.klub-malawi.pl/podstawowy-osprzet-filtracyjny-t20673.html

Przepraszam już podaję;-)

Akwarium 160l (100x40x40)

Wyposażenie:

filtr wew. aquael 1000

grzałka 200w

napowietrzacz aquael

piasek kwarcowy, kamienie i korzenie

Obsada akwarium to 14 pyszczaków mbuna z pokolenia F2. Ryby mają około roku. Gatunki to yellow (5szt.), maingano (5szt.), mbamba bay (4szt.). Pozostałe ryby to dwa glonojady i dwa kiryśniki czarnoplame.

Dodam że obsadę dostałem z akwarium

post-13476-14695724846789_thumb.jpg

post-13476-14695724857204_thumb.jpg

Opublikowano

Jak rozumiem to działało na tym filtrze Aqael? Jak dla mnie ryb jest za dużo i będą problemy z utrzymaniem parametrów. Co i jak zredukować to już zapytaj forumowych speców zakładając temat w odpowiednim dziale.

Po odpowiedniej redukcji być może wystarczy filtr, który masz ale z dobrą ceramiką, ewentualnie plus falownik.

Ale tak naprawdę nie wiem jakie masz oczekiwania względem filtracji.

Dla mnie ważne są dobre stabilne parametry i kryształowa - przezroczysta woda, bez zabarwień.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jak rozumiem to działało na tym filtrze Aqael? Jak dla mnie ryb jest za dużo i będą problemy z utrzymaniem parametrów. Co i jak zredukować to już zapytaj forumowych speców zakładając temat w odpowiednim dziale.

Po odpowiedniej redukcji być może wystarczy filtr, który masz ale z dobrą ceramiką, ewentualnie plus falownik.

Ale tak naprawdę nie wiem jakie masz oczekiwania względem filtracji.

Dla mnie ważne są dobre stabilne parametry i kryształowa - przezroczysta woda, bez zabarwień.

Nie chcę redukować;-( dlatego ten aquael będzie robił jako mechanik a jako biologa to myślałem o tym

FILTR KUBEŁKOWY AQUA NOVA NCF-1200 akwarium 400L (5563073794) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/55/63/07/37/5563073794@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@55/63/07/37@@AMEPARAM@@5563073794

czy ten się nada jako zew.???falownik już zamówiłem ten co w tym wątku był podany.A co do filtracji to chciałbym by rybką było super i by gówienka nie zalegały.

Opublikowano
Znalazłem coś takiego co o tym myślicie??

.....ja mam NCF1500 ale pracuje u mnie jako biolog. Fakt..jest bardzo silny. Ale mimo to mam też wewnętrzny. Filtr ten ma jedną wadę - często przeciekające zawory ( stąd zawsze mam dwa w zapasie). Ale chodzi mi o zawory nowego typu. Ten na Twoim zdjęciu ma zawory starego typu i one są lepsze. Ale nie mamy pewności czy przy zakupie tego filtra będą nowe czy stare. Plusem jest natomiast to ,że masz do niego tani serwis w akwarystycznym24.

Ale pamiętaj ,że mając jakikolwiek kubełek pracujący w charakterze mechanika będziesz musiał go bardzo często otwierać a to wiąże się z szybkim zużyciem części. A przypadku tego kubełka z zaworami nowego typu częsta wymiana zaworów Cię nie ominie. Natomiast kiedy rzadko będziesz go czyścił nie mając osobno mechanika spowodujesz narastanie NO3 i będziesz się dziwił skąd je masz a potem kombinował jak je zbić.

-- dołączony post:

..teraz doczytałem w nowym poście ,że chcesz NCF 1200 jako biolog a Aquael jako mechanik. Taka wersja jest OK

• Dziękuję 1