Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parallelus gatunek rzeczywiście piękny i to zarówno samce jak i samice. U mnie w większym akwarium z 8 parallelusów zostały 2. Najpierw dwa silniejsze samce zakatrupiły najsłabszego, potem jednego samca oddałem. Wydawało mi się, że mam idealny układ 1+4, ale wtedy zaczęły mi się eliminować samice i zostało 1+1. Reasumując jak dla mnie nawet moje akwarium jest za małe dla tych ryb, ale np. Kisorowi w identycznym zbiorniku chyba udaje się lepiej niż mnie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po tym co napisał Kisior i Perez666 w wątku „Nowy Baniazek Pomoc w obsadzie ..” muszę odświeżyć mój wątek.

Dywagowaliśmy na temat zmiany Yellow bo kolorystycznie będzie za dużo żółtego w akwarium, a tu okazuje się że „trzon obsady” nie współgra żywieniowo. Napisałem co prawda, że bardzo mi zależy na Msobo i Afrach, ale nie będę robił niczego wbrew zdrowiu ryb! Pyszczaki to moja pasja!! a jak coś człowiek robi z pasją to chciałby, żeby efekt był jak najlepszy.

W związku z tym mam troszkę zbicie! Ryby już zamówiłem a tu klapa! Powinno się jednak udać zrobić korektę w zamówieniu u Pana Pawlaka. Dziś na 100% odbieram Yellow więc te w obsadzie zostają - i to będzie nowy trzon wokół którego zbudujemy obsadę. Chciałbym też aby zostały Afry, ale w takim razie co radzicie zamiast Msobo?? A może ktoś ma pomysł na coś zamiast Afr i Msobo?