Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Te ryby bardzo rzadko widzę, by skubały gloniska, częściej kopią w piachu i go przesiewają.
Mam dokładnie te same odczucia odnośnie auratusów.
Opublikowano

Ja tez trzymajac auratusy(moj ulubiony gat. pyszczaka pod wzgledem zachowan w zyciu spolecznym tej ryby ) ponad 3 lata w jednogatunkowym- zaliczam je raczej do pyszczakow wszystkozernych tym bardziej ze znajomy trzymal je z afra gdzie 3/4 diety podawal pokarmy miesne a zapewniam ze samiec jest dorodny piekna czern 13cm i rybki do dzis podchodza regularnie do tarla.

Opublikowano

więc zostaje mi się ugiąć pod naciskiem ogółu ;) i przyznać że rzeczywiście morze być on wszystkożerny.

Opublikowano
więc zostaje mi się ugiąć pod naciskiem ogółu ;) i przyznać że rzeczywiście morze być on wszystkożerny.

Morze to Bałtyk taki OT, żartuje - sorry.

Coby nie być totalnie poza, zacytuję badaczy:

Nawet przynależność do tego samego rodzaju, nie oznacza, że znajdujące się w jego obrębie gatunki będą jednomyślne w doborze menu. Widać to wyraźnie na przykładzie rodzaju Melanochromis, gdzie znaleźć można Melanochromis auratus - gatunek, którego dieta opiera się na składnikach roślinnych, Melanochromis sp. - gatunek niemal wszystkożerny, jak i Melanochromis chipokae, który jako drapieżca poluje na mniejsze ryby, czy wreszcie Melanochromis parallelus, który odżywia się czyszcząc inne ryby z pasożytów i grzybów.

Analizując powyższe fakty, można wysunąć przypuszczenie, że sposób odżywiania się poszczególnych gatunków, podyktowany jest w znacznej mierze dostępnym na danym obszarze pokarmem, a zarówno zdeklarowani roślino-, jak i "mięsożercy", gotowi są porzucić swoje nawyki i zadowolić się odmiennym, od zwyczajowo przyjmowanego, pokarmem. Co najistotniejsze zaś, pozwala nam to, na spojrzenie na dietę grupy Mbuna, w nieco szerszym, nie ograniczonym wyłącznie do roślinnego menu, stopniu.

Za Kielan i Koningsem.

Jakie to true, nawet w stosunku co do niektórych mocnych argumentów.

Ave bracia.