Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo prosze o pomoc w wybraniu obsady z poszczegolnych gatunkow.Musze sie zdecydowac do

jutra i powiem szczerze ze mam metlik w glowie.W akwa mam parke Red Red i 4 Yellow ,

z czego Yellow moge wymienic , ale redy chcialbym zostawic (ewentualnie dokupic dwie samice)

Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi , moze latwiej bedzie mi cos wybrac z wasza pomoca

Labidochromis Yellow Cacruleus

Labidochromis Red Top Hongi

Pseudotropheus Demasoni

Pseudotropheus Greshakei

Maylandia Red Red

Melanochromis Auratus

Pseudotropheus Saulosi

Opublikowano

zdecydowanie dokup samice - ryby te trzymamy w haremach a nie parkami

jak masz już również yelowki to odpadną ci roślinożercy takie jak auratus.

Może wybierz do redzika oddając yelowki:

auratusy

hongi

demasoni

lub zostawiajac mięsożerce czyli

redzik, yelowek, greshakei

dobierajac swoja obsadę pamietaj aby nie połączyc mięsożerców z roślinożercami

Opublikowano

Redow bylo 6 niestety jedna samica , jak tylko mi sie trafia to dokupie.Juz podjolem decyzje ze oddam Yellow , wiec obsada roslinozerna.Czy do obsady ktora podal Yaro moge dodac P.Saulosi.

Jeśli w grę wchodzi inna odmiana barwna estherae, to ja byłbym za jakimś ciapakiem. Będzie ciekawym dopełnieniem obsady.

niestety ciezko u mnie z pysiami . I tak jestem w szoku ze beda te ktore wymienilem.

Opublikowano

Może dodaj saulosi zamiast demasoni. Te ostatnie lepiej trzymać w większym stadku, w przeciwnym razie skutecznie i stopniowo zredukują się same. Temat przerabiałem.

Opublikowano

Ja bym ci polecił takie zestawienie

Pseudotropheus Greshakei

Maylandia Red Red

Labidochromis Yellow Cacruleus trochę nie pasuje bo jest mięsożerca ale łatwo się przystosowują do diety roślinnej ,tak dla koloru :D

Labeotropheus trewavasae ewentualnie możesz spróbować Ps. Demasoni

Opublikowano

Labeotropheus trewavasae bylaby idealna , ale raczej nieosiagalna dla mnie.

Może dodaj saulosi zamiast demasoni. Te ostatnie lepiej trzymać w większym stadku, w przeciwnym razie skutecznie i stopniowo zredukują się same. Temat przerabiałem.

Saulosi mialbym dopiero za dwa miesiace a Demasoni moge miec jutro.Wolalbym kupic wszystkie ryby razem mniej wiecej tej samej wielkosci.Ile demasoni musialbym kupic zeby bylo wieksze stadko.Niby nie za wielki wybor a ciezko sie zdecydowac :D

Dodam jeszcze ze akwa jest z ciemnym tlem i prawie czarnymi skalami.

Najbardziej chyba podoba mi sie ten uklad :

Greshakei , Red Red , Demasoni , Hongi - jak to widzicie?

Opublikowano

IMHO kilkanaście sztuk, ale w tym przypadku kosztem jednego, a nawet dwóch planowanych docelowo gatunków.

Greshakei , Red Red , Demasoni , Hongi - Takiej obsady w tym zbiorniku to ja raczej nie widzę. Dieta też nie taka.

Opublikowano
Ja bym ci polecił takie zestawienie

Pseudotropheus Greshakei

Maylandia Red Red

Labidochromis Yellow Cacruleus trochę nie pasuje bo jest mięsożerca ale łatwo się przystosowują do diety roślinnej ,tak dla koloru :D

Labeotropheus trewavasae ewentualnie możesz spróbować Ps. Demasoni

Nie pitol

Yelowek i Labeotropheus :/

to tragiczne połączenie zywieniowe

Saulosi nie dodawaj bo oprócz żółtych samic reda będzie pełno jeszcze zółtych samic saulosi - IMHO za żółto byś miał w akwarium

bedeq - widzę że ty wpadłeś na świetny pomysł karmienia uniwersalnego :/

mięsożerny labidochromis na diecie roślinnej

czy labeotrophesu t. - na mięsnej ?