Wentyl Opublikowano 6 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Jak się okazało, parę dni temu narodziło się 6 szt Demasoni, a nie jak wcześniej pisałem 3. Dziś dla próby wpuściłem jedno maleństwo do głównego baniaka (240l)- zaginęło w "akcji" (mam nadzieję że gdzieś siedzi schowane). W zbiorniku pływają Demasoni i Auratus (po 10szt.-nie są duże). Nadmieniam,że zgodnie z sugestiami znawców z klubu pozostałe gatunki przeniosłem do baniaka w pracy. Czy można już wpuścić maluchy do głównego baniaka, a jeśli nie teraz to kiedy? :?:
yaro Opublikowano 6 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2009 jak trochę urosną, przynajmniej by na raz do pyska nie wchodzily
czester_ Opublikowano 6 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 6 Grudnia 2009 To różnie, u mnie młode muszą mieć przynajmniej 2,5cm
Wentyl Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 7 Grudnia 2009 to mam problem. Nie mam małego filtra do kotnika i codziennie podmieniam 50%wody. Zastanawiam się czy nie umieścić ich w kotniku pływającym w zbiorniku głównym. Wiąże się to z tym,że będą miały dużo mniej miejsca do pływania. Jednym słowem sam muszę zdecydować co i kiedy zrobić :? :?:
eljot Opublikowano 7 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jednym słowem sam muszę zdecydować co i kiedy zrobić :? :?: No chyba nikt za ciebie nie zdecyduje trzeba było przemyśleć sprawę zanim odłowiłeś samicę :?
yaro Opublikowano 7 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2009 prościej jest wymieniać 50% wody ale nie wylewać do kanalizacji a do zbiornika głównego, tak samo wodę do podmiany brać z zbiornika głównego. No i jak najszybciej postarać się o filterek do kotnika bo z wzrostem ryb będzie tylko gorzej
Wentyl Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Dokładnie tak robię. Woda z podmiany trafia do głównego baniaka, a z głównego baniaka do kotnika.
Rekomendowane odpowiedzi