Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ale z ogólnie dostępnych to sprawdziłeś chyba większość :wink: i bardzo dobrze przynajmniej jest się kogo radzić :D

Najlepszy na NO3 jaki miałem to Tunze, ale drogi (kupiłem go w chwili słabości :mrgreen: )

Opublikowano

Jak mi się skończy JBL to sprawdzę tego Salifert'a :) mam też NO3 sery ale tam to już kompletnie nie rozróżniam odcieni pomarańczu i czerwieni (ale mi się zrymowało :wink: )

Opublikowano
Ponoć dobry jest też test Seachem'a, ale nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić.

No i niestety wychodzi na to,że nikt nie miał okazji :wink: :?

Opublikowano
Ponoć dobry jest też test Seachem'a, ale nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić.

No i niestety wychodzi na to,że nikt nie miał okazji :wink: :?

Chwalą na Forum Tropheus Tanganika. Nie tylko testy, ale wszystkie produkty Seachem'a.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ja mam pytanie do tego watku... a nawet dwa. Po pierwsze, czy nikt z Was nie sprawdza NH3 ( i dlaczego) a po drugie, czy test na NO2 komuś pokazal wartosc wyzsza niz 0 - 0,2 przy zasadowym pH?

Opublikowano

Ja obecnie nie mam testu na NH3/NH4

ale zastanawiam się nad

Seachem Ammonia Alert - detektor amoniaku

dostępny na allegro za 69 PLN.

( http://allegro.pl/item834704639_seachem_ammonia_alert_detektor_amoniaku.html )

Z tego co rozumiem to umieszcza się go w akwarium lub w mniej widocznym miejscu ( np. sump ) i działa to do 12 miesięcy.

Jeśli ktoś posiada, albo może coś o tym napisać będę wdzięczny.

Opublikowano
a ja mam pytanie do tego watku... a nawet dwa. Po pierwsze, czy nikt z Was nie sprawdza NH3 ( i dlaczego) a po drugie, czy test na NO2 komuś pokazal wartosc wyzsza niz 0 - 0,2 przy zasadowym pH?

NH3/NH4 używam przeważnie po tym kiedy robię jakieś "duże" prace w baniaku - czyszczenie kubła, przekopywanie piasku itp. Oprócz tego profilaktycznie raz w miesiącu.

Co do NO2 to pokazywał mi juz wartości wykraczające poza skalę - powyżej 5 - podczas dojrzewania baniaka.