Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chcialbym zalozyc malawi, posiadam akwarium 140*50*50 czyli 350l. Bardzobym chcial trzymac ryby z gatunku nimbochromis livingstoni i nimbochromis fuscostaeunatus. Lecz po przeczytaniu paru ksiazek wiem ze to akwarium bedzie za male

czy ktos moglby mi doradzic jakie gatunki moglbym trzymac. Chcialbym tylko zeby byla to non-mbuna?

Opublikowano

Witam... masz racje ryby z grupy nimbochromis sa za duze do tego akwarium osobiscie polecam ci do tego akwarium copadichromis azureus oraz... ...sciaenochromis fryei,

rybki sa bardzo piekne rosna do ok.15-17cm oczywiscie samice sa mniejsze o jakies 4cm...

Opublikowano

Strasznie niebiesko by było z samymi fryerami i azureusami... :D

Ja bym jeden z tych gatunków zastąpił np jakąś aulonką (może jackobfreibergii mamalela- na prawdę piękna), lub Protomelasem (tajwanik fajnie by pasował).

Ponieważ akwa jest dość wysokie, zostawiłbym Copadichromis azureus, który raczej ma skłonności do pływania w toni (jak to przedstawiciel Utaki). Myślę, że raczej wchodziłby w grę tylko jeden samiec, bo długość akwa nie jest największa, samic powiedzmy 3-4. Do niego wspomniana mamalela i tu pokusiłbym się o więcej niż jednego samca (2+5, lub nawet 3+ 6/7). W ostateczności mógłbyś zmniejszyć ilość Aulonocar i dołożyć trzeci gatunek. Wspomniany steveni taiwan reef jest raczej spokojny i bardzo fajnie ubarwiony, więc mogłoby być ciekawie.

Opublikowano

niewiem dlaczego ale lubie niebieski kolor(w domu mam prawie wszystko niebieskie)!!! ale moze kiedys kto wie dam aulonacare ktora wspomniales :D:D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Naprawdę dziwne jest to, że lubisz niebieski, a masz

nicka "matrix". Powinieneś lubieć zielony chyba? :-)

milc