Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatecznie nic nie wychodowali z mikrobiologi. Więc muszę wyleczyć pleśniawkę w akwa. Zalecono mi fmc bądź sól niejodowaną(co do soli to na forum). Co lepiej zastosować?

Opublikowano

haha czyli zalecili Ci to co ja - zebys podal profilaktycznie sol niejodowana!

Najpierw sprobuj z sola ( bylo sypac odrazu a nie czekac, teraz moze byc za pozno) chemie zostaw na koniec gdy by to zawiodlo .

Opublikowano

Sól to nie chemia?

Sól niejodowana oczywiście możesz nasypać, aczkolwiek w stężeniach akceptowalnych przez ryby nie ma ona zastosowania jako lek.

Jeżeli masz nieokreślony problem z infekcją bakteryjna na skórze ryby najlepiej rób kąpiele krótkotrwałe w mocnym roztworze FMC/MFC lub Trypaflawiny.

Opublikowano

elozox: tak tak, na pewno już jest za poźno - wszystkie ryby zginą, a potem pleśniawka wyjdzie z akwarium i zeżre domowników....

Dolej MFC, ale wcześniej przepnij kubeł do wiadra z wodą - niech sobie chodzi. Chyba że masz możliwość odłowić chore egzemplarze.

Powiedz mi, on znalazł tego pasożyta w zmianie czy diagnozował na podstawie pośrednich objawów?

Opublikowano
Sól to nie chemia?

Sól niejodowana oczywiście możesz nasypać, aczkolwiek w stężeniach akceptowalnych przez ryby nie ma ona zastosowania jako lek.

Jeżeli masz nieokreślony problem z infekcją bakteryjna na skórze ryby najlepiej rób kąpiele krótkotrwałe w mocnym roztworze FMC/MFC lub Trypaflawiny.

takim tokiem rozumowania woda to tez chemia H2O, chodzilo mi raczej o podanie soli ktora ma silne właściwości antybakteryjne, a pozniej antybiotyku.

Opublikowano
elozox: tak tak, na pewno już jest za poźno - wszystkie ryby zginą, a potem pleśniawka wyjdzie z akwarium i zeżre domowników....

Dolej MFC, ale wcześniej przepnij kubeł do wiadra z wodą - niech sobie chodzi. Chyba że masz możliwość odłowić chore egzemplarze.

Powiedz mi, on znalazł tego pasożyta w zmianie czy diagnozował na podstawie pośrednich objawów?

Nie za wiele masz do odpowiedzenia widze tylko jak zwykle glupie zlosliwosci.Niestety nie napisalem ze jest za pozno a ze lepiej bylo dodac sol wczesniej ,wiadome jest im wczesniej leczysz kazda chorobe tym lepiej! tym bardziej bezpieczna sprawdzona metoda, ja wole dzialac niz jak Ty gdybac , czekac i komentowac...

Opublikowano

Pewności tutaj nie mam, ale wydaje mi się, że w zmianie. Z tego co zrozumiałem to narządy też diagnozował i były ok. Jak to robił to nie wiem.

Opublikowano
chodzilo mi raczej o podanie soli ktora ma silne właściwości antybakteryjne

Ma? Btw pleśniawka to choroba grzybiczna, coś tu nie gra z tym soleniem. Może jakiśtam efekt leczniczy przynosi ale nie przez zwalczenie infekcji.

Opublikowano

HAHA nie bede pisal nic wiecej poczytaj kolego o wlasciwosciach soli w zbiornikach i odpisz!!!

Nie wiem stary wogole po co Ci odpisuje skoro wolisz sie sluchac modow albo wolisz wirtualnych pionierow na forum tematycznym , ktorzy zalorzyli owe forum w tej dziedzinie i bronia siena wzajem przed inna persepktywa - to nie znaczy ze sa wszechwiedzacy albo do ignorowania ludzi ktorzy tez maja pojecie jak JA , jezeli nie to kiekerowac trzeba swoje pytania o w/w, bo widze moje posty pisze na marne i nie widze dalszego sensu uzielania sie chociaz mam racje...natomiast glupie riposty czytam i nie widze w nich meritum sprawy tylko zlosliwosci i apel Panowie jezeli mam cos doradzac nie zgadzakjac sie z reszta ogolu prosze o szacunek!!! i.Wiem ze gdybym spotkal sie z danym delikwentem oczy w o czy jego riposta bylaby o niebo inna... :mrgreen:przytlocz mnie !!!

Opublikowano

Nikogo nie ignoruje. Ciężko znaleźć złoty środek, gdy nie ma zgody. Przepychanki słowne też nie mają sensu. Chodzi o to, żeby wspólnie stwierdzić które z podanych rozwiązań jest słuszniejsze i tyle. Jutro zabieram się do działania.

Z dnia na dzień myślę, ze się nie pogorszy skoro ciągnęło się już to tyle czasu...