Skocz do zawartości

Różnorodność pokarmów- czy jest sens? [wydzielony]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
I jest ok, ale pytanie czy mogłoby być lepiej. Ja kiedyś stosowałem 8-10 różnych pokarmów. Teraz karmie jednym. Po to żeby mieć pojęcie jak który pokarm wpływa na ryby. Takie porównania pokarmów po 2-3 miesięcznym jednostajnym skarmianiu czasem prowadzą do przydatnych wniosków. U mnie wyszło m.in na to że nie ma różnicy w efektach pomiędzy hikari a super,hiper, mega super dainichi (które kosztuje 3 razy tyle) ;)

Tak jak napisał Daniel - większość pokarmów robi się tak samo. Czasem zdarzy się jakaś innowacja (typu beta glukan kilka lat temu czy stabilizowana witamina C kilkanaście lat temu) ale nawet ona po kilku miesiącach pojawia się u konkurencji. Generalnie producentów ogranicza technologia i ekonomia i w jej granicach wszytko jest do siebie zbliżone. Moim zdaniem bardziej rzeczowe niż karmienie kilkoma pokarmami jest zadbanie o uzupełnienie tych substancji które są w nich najbardziej narażone na zniszczenie w procesie produkcji i podczas przechowywania (tj. NNKT i niektórych mikroskładników) Korzystniej będzie mieć jeden pokarm,hodowle karmową i trochę glonów na kamieniach niż półkę zastawiona puchami po 50 zł każda ;)

Ameno Domine :mrgreen:

Opublikowano

Trochę mnie dziwi wasz upór co do tego że każdy pokarm to samo.

Dla przykładu może napiszę czym ja karmie moje ryby i jestem ciekaw co powiecie.

Osi cichild

Hikari cichild staple

Hikari cihild gold

Osi brine shrimp

Osi spirulina (w ogóle nie tolerowana przez moje ryby) zamiast tego dostają Hikari Exel

Do tego dostają shrimp mix dwa trzy razy tygodniowo i mrożonki kryl artemie wodzeń mysis tez dwa trzy razy tygodniowo.

Opublikowano

Mam prośbę do mutry czy możesz wydzielić ten wątek do innego działu bo jestem naprawdę ciekaw jak to inni robią i jak podchodzą do tego tematu. Na razie znam zdanie was dwóch ale to kropla w morzu.

Ja jak na razie stoję przy swoim.

Opublikowano
Mam prośbę do mutry czy możesz wydzielić ten wątek do innego działu bo jestem naprawdę ciekaw jak to inni robią i jak podchodzą do tego tematu. Na razie znam zdanie was dwóch ale to kropla w morzu.

Ja jak na razie stoję przy swoim.

Ależ proszę Cię bardzo :mrgreen:

Widzisz to nie chodzi o to,że wszystkie pokarmy to to samo (bo OSI brine to nie to samo co spirulina OSI) Ale większej różnicy nie ma pomiędzy spiruliną OSI i np. Tropicalem 36. Tak samo chichild gold i chichild staple tak naprawde niewiele się różnią. Twój sposób nie jest zły - jest ok. Tyle tylko, że to samo miałbyś karmiąc np tylko hikari i osi brine (co sam robiłem jeszcze pół roku temu). Pozbawiasz się natomiast możliwości wybrania najlepszego pokarmu dla swoich ryb, bo nie jesteś w stanie zaobserwować wpływu poszczególnych pokarmów na ryby jeżeli podajesz je razem.

Jako ciekawostkę zaobserwuj jedno: ryby często nie chcą przyjmować nowego pokarmu, jednak praktycznie nie zdarza się aby nagle przestawały jeść ten który już znają.

Opublikowano

Moim zdaniem pokarmy poszczególnych marek jednak różnią się jakością. Od bodajże miesiąca używam pokarmu, którego długo szukałem. Wierzcie mi jest róznica w ubarwieniu ryb. Może to przypadek, że akurat zachciało im się wybarwić piękniej, ale wątpię. Omamów też nie mam :D , ponieważ żona też zauważyła piękniejsze wybarwienie ryb, więc to nie kwiestia sugestii /ona nie wie czym je karmię, chyba by mnie ..., jakby wiedziała ile to kosztuje :D /

Opublikowano

Nie mam aż takiej hodowli i takiego zapału oraz interesu w tym żeby udowadniać wyższość jednego pokarmu nad drugim doświadczalnie :D Kobiety lepiej widzą kolory - to tak a propos opinii żony. Pokarm dainichi oczywiście.