Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że niewiele osób posiada te ryby, ale kilku nas jest :) Posiadaczy tego muszlowca chaciałem zapytać o kilka rzeczy. Kiedy Wasze ryby zaczęły (i czy w ogóle) zmieniać kolor? Kiedy (i czy w ogóle) w stadzie wykształciła się jakaś hierarchia? Ja mam 8 sztuk M. livingstonii. Ryby mają około roku i mierzą jakieś 6-7 cm. W stadzie panuje spokój, nie ma dominatora. Pływają w 180 l. akwa razem z 8 sztukami Saulosi Coral, albo Membe Deep (do końca nie wiadomo co to, ale o tym jest w innym poście). Czasem samiec Saulosi/Membe trochę je pogoni, ale nie jest to ani częste, ani zbyt natarczywe. W zasadzie do tej pory wszystkie są identycznie ubarwione: srebrzysto-szare z błękitnym połyskiem i żółtym zakończeniem płytwy grzbietowej. Jeśli chodzi o budowę ciała, to część z nich jest nieco masywniejsza, inne bardziej smukłe. Do tej pory samice nie inkubowały, co też mnie dziwi, bo Saulosi/Meembe mnożą się non-stop, a są w podobnym wieku. Marzę o tym, żeby doczekać się takiego samca, jakiego w galerii pokazał Mars... no może aż tak piękny nie musi być, bo tamten od dawna jest dla mnie nr 1. Parametry wody w akwa: temp. 26 C, NO2=0, NO3 = 10-30, pH=7,8. Ryby karmię głównie OSI, Hikari i NF. Spooradycznie podaję Granugreen (Sery) i D-alio (Tropicala). Do tego 2x w tygodniu dostają albo artemię albo wodzenia (mniej więcej na przemian) i sporadycznie warzywa, makaron itp. Od niedawna zacząłem też podawać shrimp-mixa a la mutra.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Rzeczywiście chyba mało kto ma te ryby. Gdyby jednak ktoś je miał i chciał sie podzielić swoją wiedzą na ich temat, to zapraszam do udziału w wątku :)

Nie będę pisał posta pod postem, więc edytuję tego. Dziś zauważyłem jak jedna z moich M.Livingstonii wypluła z pyska 4 jaja (1 złapała spowrotem,ale w momencie podpłynęły 2 Saulosi i pozostałe 3 wpierniczyły, ale to mało ważne). Najważniejsze, że zaczęło się coś dziać wśród tego gatunku, bo powoli zaczynałem się martwic. Swoją drogą przyglądałem się wcześniej rybie i nie zauważyłem żeby miała powiększone gardło? Jednak sądząc po wielkości wyplutych jaj był to jeden z pierwszych dni inkubacji.