Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam aqwa, 450L i 2 kubełki Unimax 700 i Tetra EX 1200 i hydroponika około 5l + filtracja powierzchni DIY. Mam możliwość i chce zrobić dodatkowo SUMP DIY około 55-60L, ale nie jako biologa ale jako w większości maega mechanika.??? Chcę uzyskać jeszcze lepszy (clar). Ma to sens czy tylko szkoda roboty? :) :?:

Opublikowano

A to ciekawe, jak chcesz rozwiązać f. mechaniczą sumpem? Miałby wlot dołem, czy jakiś cyrkular namiatałby kupska do komina? Czy bez komina, taki syfon w dnie akwarium :) Nie wyobrażam sobie tego, przybliż proszę ten pomysł.

Opublikowano
Lepiej zrobisz jak zamiast sumpa dasz narurowe.Sump sprawdza się jako biolog a nie mechaniczny

O czym opowiadacie?

sump może być także i mechanikiem.

Jeżeli rurę która zasysa wodę umieścimy niedaleko dna będzie zasysała również nieczystości, to jakie media zastosujemy w sympie będą w taki sposób oczyszczały wodę.

Opublikowano

Chce coś pokombinować, oglądałem wiele filmików w necie na temat SUMP DIY że naprawdę, czego to ludzie nie wymyśla i co najciekawsze to działa i jest funkcjonalne np. Komora przelewowa w sklepie około 1200zł a człowiek zrobił za niecałe 60zł prawie taka sama. Ja wymyśliłem sobie coś takiego na wzór podobnych wynalazków

post-9122-14695712333339_thumb.jpg

Opublikowano

to co narysowałeś nie ma prawa działać.

przy czymś takim cała woda wylała by się do sumpa, a ze sump generalnie jest zawsze mniejszy od akwa to dużo wody znalazło by sie na podłodze.

Opublikowano

Tak masz w 100% racie że woda by się wylała, ale tu będzie wszystko zamknięte i działać podcisnieniowo coś w rodzaju filtra kubełkowego. Zapomniałem dodać tylko 2 elektrozaworów na powrocie i zasilaniu tak wiec nawet w takiej otwartej koncepcji bez syfona będzie oki. Nie wiem na razie sobie rozmyślam i kombinuje z modelami o małym litrażu

Opublikowano

Ja tylko odniosę się do tej rury umieszczonej na dnie, z wlotami na całej długości. Swojego czasu próbowałem tego pomysłu zachęcony opisem z http://www.pawiookie.pl/diy/600-litrow- ... kroku.html ale nie sprawdziło się to, grzybki z części zaciągających wodę szybko się zapychały, w końcu uprościłem to zostawiając wlot jak w filtrze kaskadowym. Pomysł z elektrozaworami prowokuje takie problemy,że już lepiej pudełko przelewowe. Ale to też ma wady. Mutra podsumował to najlepiej - nie warto kombinować. Imo najpraktyczniejsze będzie potraktowanie jednego kubełka jako filtra mechanicznego, wypełnienie go np włókniną i po problemie.

Opublikowano
nie warto kombinować. Imo najpraktyczniejsze będzie potraktowanie jednego kubełka jako filtra mechanicznego, wypełnienie go np włókniną i po problemie.

Święte słowa powtórzę to co pisałem ci w galerii że lepsze jest wrogiem dobrego a i żona odpocznie :wink: (oczywiście od twojego grzebania przy akwa :mrgreen: )