Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po kilku latach postanowilem wrocic do hodowli. Wczesniej hodowałem pielegnice pawiokie.Teraz zastanawiam sie nad wyborem.

Posiadam akwarium 120x40x40

Woda stoi juz 5ty dzien.Podłoże piasek (płukany i wyparzany kilkakrotnie) kilkakamieni plaskich ,duzo kryjówek.Woda wciąż mętna (cały czas filtrowana filtrem wewnetrznym i napowietrzana osobną pompką) żadnych roslinek. Myslalem nad saulosi.Jednak w bydgoszczy podczas kilkudniowych poszukiwan udałomi sie znaleść tylko hodowce ktory posiada malutkie saulosi (2-2,5cm) zastanawiam sie nad zakupem.Nie wiem ile ta odmiana bedzie sie wybarwiać i rosnąć.Ile takich rybek zakupic do takiego akwarium?Czy opieka nad nimi jest duzo bardziej wymagająca?

Pozdrawiam!

I dziekuje za porady.

Opublikowano

wlasnie caly urok, nie tylko saulosi, ale kazdej ryby polega na obserwowaniu jej wzrostu, postepu w wybarwianiu itd. saulosi to malo wymagajace pyszczaki, piekne samce i zolte samiczki gwarantuja piekny zbiornik. jezeli chcesz zbiornik only saulosi to ze 20 sztuk mlodziezy pozwoli juz cos sklecic. pewnie i tak ok 70-80% wyrosna same samce to jest urok malawi :mrgreen:

Opublikowano

Jeszcze pytanie czy z takich małych że tak powiem coś "odpadnie" ?

Woda stoi od 5 dni. dolałem uzdatniacz ktory polecili mi w sklepie zoologicznym.Jeszcze jej nie testowałem.

Opublikowano

Czytam czytam.

Pawiookie mialem 2 dosc wyrosniete.2 razy doszlo do tarła i ryby poszly po rodzinie.

Mysle nad rybkami startowymi.Jakie wybrać ?Kiedy je wpuscic do baniaka?

Mam tez mozliwosc zapozyczenia na akis czas filtru od znajomego ktory hoduje yellow.CO o tym myslicie?

Pozdrawiam