Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zastanawiam się nad wymianą podłoża i tak przeglądając allegro natrafiłem na następujący grys http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=807326109 .Jak widać frakcja to 0,8-1,6.Czy nie będzie on za gruby?Wiem że Cezarix ma takie ciemne podłoże (imo super to wygląda) ale z piasku bazaltowego.Czy wpływa on na parametry wody?Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam.

Opublikowano
bazalt nie wpływa na parametry. Granulacja 0,8-1,6 to taki gruby piach. Ja mam u siebie taką tyle że z dolomitu i nie narzekam

łupany ? czy naturalny ? Bo też mam dostęp do bazaltu, ale łupany (naturalny znalazłem jedynie na Kanarach). a on ma dość ostre krawędzie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem Grys bazaltowy na allegro, ale jak zacząłem go płukać to oczy wyszli mi po tym co zobaczyłem, po płukaniu 1,5h woda zaczęła być w miarę normalna pierwsze 5 płukań woda=błoto.

Opublikowano

Też mam grys bazaltowy w małym akwarium, ale miałem przeciwne spostrzeżenia jeśli chodzi o płukanie. Mój po 3 płukaniach był czyściutki.

Opublikowano

Bo się płucze małymi partiami po 3-4kg.Do miski i cały czas mieszać ręką.Ja tak wypłukałem 40 kg.Wiadomo woda w akwa nie będzie krystaliczna ale po 1-2h wszystko wraca do normy,więc nie demonizujmy :mrgreen:

Opublikowano

Hehe, ja nie miałem tyle cierpliwości do grysu dolomitowego. Zdobyłem grys o granulacji 0-2mm, z tym że chyba bardziej 0 niż 2. Płukałem 40kg ze 4 godziny (oczywiście partiami) i od piątku mam mgiełkę w akwarium. Na szczęscie coraz mniejszą :D