Skocz do zawartości

Jaki statecznik elektroniczny z regulacja czy bez ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te z przykładu - powerglo, grolux, nature white (jest taka?), zawsze 2x25W ok 10 cm nad wodą, akwa 45cm wysokości, 110 długie.Dekoracje ciemne,piach szary.

Opublikowano
Najlepiej zrobić delikatny obrót :wink: w stronę morskich świetlówek i tam szukać odpowiednich produktów.

ja też się z tym zgadzam. W 240l mam 2x54W (tył Narva Blue, przód Aquamedic 15000K) jest jasno, czysto, rośliny rosną, ryby świetnie eksponują się na czarnym tle i jasnym piasku. Stresu na pewno nie przeżywają (skoro zechciało im się nawet w pionie na tylnej szybie) :D

Opublikowano

Dzieki chlopaki za wszystkie odpowiedzi... teraz i mnie sie rozjasnil odpowiednio temat ;)..

Jeszcze tylko dopytam o jedno, bo zostalo pominiete mianowicie to czy warto kupic ten statecznik z regulatorem napiecia czy wystarczy zwykly bez niego? Moze ktorys z was ma cos takiego u siebie? a moze to tylko zbedny dodatkowy wydatek ktory w praktyce jest malo badz w ogole nie jest uzywany? Jak oceniacie ten gadzet? za czy przeciw?

Opublikowano
Do regulowania mocy statecznika potrzebujesz ....regulator , sam statecznik Ci nic nie da.

Musisz mieć źródło napięcia 1-10V , może Dimmbale , może inny komputer akwarystyczny.

Tutaj masz odpowiedź:)

Masz komputra ze sterowaniem 1-10V ?

Kup statecznik ściemnialny , zawsze to mniejszy stres dla ryb.

Nie masz komputra , nie kupuj , za zaoszczędzone pieniądze kup lepsze "jakościowo" ryby.

Lub zaproś kolegów na piwo :mrgreen:

Opublikowano

A wiec jesli chodzi o oswietlenie to chyba wszystkie moje watpliwosci zostaly rozwiane a niejasnosci wyjasnione i w tym momencie juz wiem na co sie zdecyduje..

Dziekuje wszystkim aktywnym za udzielanie sie w moim poscie i do uslyszenia mam nadzieje w innych dzialach na temat obsady, filtracji, dekoracji, szafki/stelarzu pod akwarium bo i te tematy chcialbym z lekka skonsultowac.. Pozdrawiam :)