daro76 Posted November 8, 2009 #1 Posted November 8, 2009 Witam wszystkich forumowiczow. Moje pytanie jak w temacie: jaki statecznik bylby lepszy z regulacja mocy swietlowki w zakresie 1-100% FILIPS HF-REGULATOR II, czy tez zwykly bez regulacji HF-PERFORMER II ??? I czy warto kupic statecznik przystosowany do 2 swietlowek czy lepiej taki do 1 i ewentualnie pozniej dokupic kolejny ??? bo planuje na poczatek zalozyc 1 swietlowke ale nie wiem czy nie bede chcial z czasem dolozyc kolejnej. Nie orientuje sie niestety czy np. jesli kupilbym myslac przyszlosciowo ten statecznik przystosowany do 2 swietlowek to czy caly zestaw bedzie mi dzialal np z 1 swietlowka jezeli nie zechce dokladac drugiej, czy tez przy takim stateczniku koniecznie musza byc 2 sletlowki ??? Dodam ze planuje zalozyc do akwa 300l (150x40x50 ) jak narazie 1x AquaMedic reef white 15 000K T5 54W + odbłyśnik, choc zastanawiam sie czy przy 54W nie bedzie za jasno, bo chyba chcialbym miec w akwarium lekko mrocznie ale tylko z lekka. Moze z jedna ok 40W byloby dobrze ewentualnie miec mozliwosc dolozenia drugiej.. co o tym wszsytkim myslicie ??? Prosilbym o jakies podpowiedzi.. z gory serdecznie dziekuje, pozdrawiam.
mutra Posted November 8, 2009 #2 Posted November 8, 2009 Do 300 l jedna T5 54W Ci wystarczy. Jeżeli kiedyś stwierdzisz że chcesz więcej to dokupisz następna z oddzielnym statecznikiem. Dwa stateczniki to lepsze wyjście jeżeli chodzi o sterowanie pracą świetlówek. Na podwójnym stateczniku możesz podłączyć jedną świetlówkę tylko jeżeli producent przewidział taką możliwość.
daro76 Posted November 8, 2009 Author #3 Posted November 8, 2009 Dziekuje za tak szybka odpowiedz mutra. Wiec zrobie tak jak radzisz i kupie pojedynczy. A orientujesz sie co do tej regulacji mocy lampy tym statecznikiem, warto sie bawic w kupna takiego czy lepiej zwykly bez regulacji ??? mowia ze jak cos jest do wszystkiego to jest i do niczego . P.S. Tak na marginesie to widzialem twoje akwa w galerii naprawde robi wrazenie, jak na moj gust to jeden z najladniejszych zbiornikow jakie widzialem, tak trzymaj . I jeszcze jedno jak oceniasz jasnosc swojego akwa przy tej 54W, jest jasno, przecietnie, czy moze lekko mrocznie bo nie wiem czy zdjecia oddaja rzeczywistosc ???
danielj Posted November 9, 2009 #4 Posted November 9, 2009 Do regulowania mocy statecznika potrzebujesz ....regulator , sam statecznik Ci nic nie da. Musisz mieć źródło napięcia 1-10V , może Dimmbale , może inny komputer akwarystyczny. A tak OT, 54W do 300l to za dużo? W naturze słońce daje ok 10000 luxów ma m2. Ty masz 0,6m2 dna . Twoja świetlówka daje ok 2500lumenów. Jeden lux to jest 1 lumen na m2. Czy dalej uważasz , że masz za dużo światła?
mutra Posted November 9, 2009 #5 Posted November 9, 2009 Co do jasności to moje akwarium na pewno nie jest ciemne. Jest OK. Ta świetlówka daje sporo światła. Wygląda na mroczne ale to zasługa barwy światła a nie jego ilości. Najważniejsza IMO jest odpowiednia temp. barwowa światła. Robiłem kiedyś eksperyment z 3 świetlówkami T5 54w(2x 15 000K i 1x 10 000K) jednocześnie - ryby specjalnie się nie przejęły. Jak już napisał Daniel: słońce świeci dużo mocniej. Generalnie moje zdanie w temacie oświetlenie jest takie,że nie należy się bać jasnych akwariów, białego piasku itd.W niedoświetlonym akwarium glony rosną kiepsko a ryby wydają się blade. Trzeba tylko mądrze dobierać świetlówki. Najlepiej zrobić delikatny obrót w stronę morskich świetlówek i tam szukać odpowiednich produktów.
aarset Posted November 9, 2009 #6 Posted November 9, 2009 Trzeba tylko mądrze dobierać świetlówki. Najlepiej zrobić delikatny obrót w stronę morskich świetlówek i tam szukać odpowiednich produktów. Zgadzam się w stu procentach Dodatkowo takie świetlówki dają efekt większej przejrzystości (klarowności) wody. Zbiornik wydaje się wręcz sterylny.
nabe Posted November 9, 2009 #7 Posted November 9, 2009 W naturze słońce daje ok 10000 luxów ma m2. Ale pewnie w całym zakresie widma, łącznie z podczewienią i nadfioletem. Świetlówki dają tylko wycinek tego zakresu.
nabe Posted November 9, 2009 #8 Posted November 9, 2009 W niedoświetlonym akwarium glony rosną kiepsko a ryby wydają się blade Zauważyłem u siebie odwrotną prawidłowość, przy świetle ciemniejszym ryby wybarwiały się jakby intensywniej, w jasnym oświetleniu nie miały pełni barw.Najlepiej pod tym względem wypadało światło słoneczne.
danielj Posted November 9, 2009 #9 Posted November 9, 2009 W naturze słońce daje ok 10000 luxów ma m2. Ale pewnie w całym zakresie widma, łącznie z podczewienią i nadfioletem. Świetlówki dają tylko wycinek tego zakresu. Luxometr mierzy tylko w widmie widzialnym:)
mutra Posted November 9, 2009 #10 Posted November 9, 2009 Zgadzam się w stu procentach Dodatkowo takie świetlówki dają efekt większej przejrzystości (klarowności) wody. Zbiornik wydaje się wręcz sterylny. tak, nie ma to jak biało-fioletowy odcień - daje ten sam efekt co niebieskie płytki na dnie basenu Nabe: a jakie świetlówki miałeś?
Recommended Posts