Skocz do zawartości

parametry mojego nowego akwa - jak oceniacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem mój fluval sobie doskonale radzi, mam też atmana 203. Biolog chodzi na full a mechaniczny jest przykręcony bo pralka sie robiła. Mam na dzień dzisiejszy 1 startera bo drugi odszedł więc odchodów maleńko, prawie nic.

Wczoraj pojawiły się zmiany NO2 wreszcie zaczęło spadać, nadal poza skalą ale odcień amarantu już bledszy więc chyba idzie ku dobremu :) Nawet temperatura spadła z 28 do 26 co wiążę z włączeniem napowietrzania.

Opublikowano

Masz niedojrzałe akwarium i ryby , które już wpuściłeś ... to przykre.

Prędzej, czy później zawitasz tutaj i poprosisz o radę - jak założyć i utrzymać akwarium z pielęgnicami

To tytułem wstepu.

Teraz tak - jeśli już nabroiłeś i zrobiłeś to co czytam i NO2 rośnie, to (ja bym wyjął i oddał ryby do innego, ustabilizowanego baniaka - sorry, taka jest prawda) czekaj, aż zacznie pojawiać się NO3, a znikać NO2, i wtedy wpuścić ryby, kontrolując czy, aby NO2 znów nie skoczyło. Jeśli tak to natychmiast reaguj podmianą wody.

To są podstawy cyklu ( głupoty wypisuję-to podstawy akwarystyki, kolego ), jeśli ich nie znasz, to do książki :), albo pytaj zanim założysz akwarium.

Opublikowano

Hej hagrześku, proszę czytać ze zrozumieniem. Kolega odpala akwarium na jeden z najlepszych sposobów, te złośliwości są nie na miejscu.

Opublikowano

Tak,tak jestem kobietą i myślę że nic w tym niezwykłego że lubie akwarystykę :).

Moje akwarium już się normalizuje, NO2 spadło do poziomu ok 0,6. Ryba dobrze sie ma, myślę że wkrótce będe mogła pomyśleć o reszcie obsady :mrgreen:

Opublikowano
Hej hagrześku, proszę czytać ze zrozumieniem. Kolega odpala akwarium na jeden z najlepszych sposobów, te złośliwości są nie na miejscu.

jeśli ten sposób ze "starterem"(rybka startowa) to jest najlepszy to ja nie mogę

w końcu to organizm żywy

troszkę by mu wypadało szacunku

przecież są lepsze sposoby

np. poczekać aą baniak dojrzeje (najtańszy i najlepszy sposób wg mnie)

albo wlać jakiś starter czy nawet pokarm jakiś wrzucić lub cokolwiek co by gniło tylko nic żywego co zginie w męczarniach