Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie duzo czytałam na temat pseudotropheus saulosi ale nie doczytałam sie jak długo te ryby żyją ???

jesli ktos wie bardzo prosze i napisanie

pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Wiesz ja się zastanawiam na ile to są rzeczywiste obserwacje wielu hodowców, a na ile przeczytana gdzieś oklepana "prawda" i tak powtarzana w kółko przez wszystkich. Ciekawe ile osób z nas miało ryby od ich urodzenia do "naturalnej" śmierci i widziało tę długość ok. 6-7 lat życia. Tak się czepiam trochę, ale z dobrą intencją.

Może Emma się wypowie o swoich doświadczeniach odnośnie długości życia naszych ryb?

Opublikowano

widzisz bakcyla akwarystyki połknąłem ponad 30 lat temu, z malawi spotkałem się prawie 10 lat temu i prawie od początku niezbyt chętnie wymieniam obsady i tak saulosi żyły mi 6 lat, prawie 7 lat miałem hongi

Pomimo tego że bardzo długo trzymam ryby, to i tak nie uchroniłem się od mnóstwa błedów, jak na przykład przy dobieraniu nowych obvsad do kolejnych zbiorników.

Niestety nawet hodowcy ze znanym nazwiskiem polecali mi do mojego akwarium o kilka gatunków za dużo, więc przez ostatnie 3lata troszkę się musiało zmienić.

Jednak redy, acei i mphanga w moim dużym zbiorniku jest już prawie trzy lata i uważam że dopiero teraz mogę powiedzieć że wyszły z okresu młodzieżowego, wchodząc w dorosłość przed nimi zapewne 3-4 lata spokojnego zywota a mam nadzieję że moze dłużej.

Poza tym wśród kilku moich znajomych ryby w akwarium również przebywały ponad 5 lat jednak nie widziałem juz mbuny ponad 8 letniej stąd moje zdanie że 6-7 lat.

Jednak zgadzam się z Kisorem, że patrząc na to jak często piszemy o zmianach w swoich zbiornikach, to mało jest osób trzymających ryby tak długo, a szkoda bo właśne po 3 - 4 latach w akwarium następuje takie dotarcie się ryb, że można obserwować najciekawsze reakcje naszych podopiecznych, no i my zaczynamy znać nasze ryby od podszewki.

Opublikowano

Myślę, że wiek podany przez Yaro można uznać za właściwy.

Oczywiście nie jest to w żaden sposób obligatoryjne, ale średnia statystyczna, dobrze utrzymanych ryb pewnie będzie oscylować w tych okolicach. Może się zdarzyć, że ryby przeżyją 10 lat, a pewnie jakiś odsetek, z przyczyn genetycznych, naturalnych- nie dożyje 6 lat.

Hodowle nie są dobrym miejscem do sprawdzania długowieczności- samice eksploatują się szybko, a nieproduktywne stada, a produktywność jest primo najwyższa u młodych, dojrzałych ryb; secundo spada wraz z ilością miotów, zwyczajnie są sprzedawane.

Mimo wszystko łatwiej to sprawdzić w zbiornikach amatorskich i amatorzy, w tej kwestii pewnie mogą mieć wiedzę bardziej kompletną, aczkolwiek dobrze byłoby to konfrontować z innymi.