Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku w moim akwarium miałem filtrację biologiczną Fluval 405 + mechaniczną Fluvala 4+. Było wszystko ok do czasu, kiedy pysie podrosły i wewnętrzny mechanikk okazał się za słaby. W zamian zastosowałem jako wewnętrzny pompę Aqua Medic OR-2000 + gąbkę. Niestety to rozwiązanie przynajmniej dla mnie okazało się porażką. Może trafiłem na jakiś wadliwy egzemplarz (już raz reklamowałem, ale wymiana wirnika nic nie pomogła), może te pompy tak mają, a może ja coś robię źle, ale:

1) Według mnie pompa ma dużo mniejszą wydajność niż deklarowana perzez producenta

2) Buczy - w większym lub mniejszym stopniu cały czas słychać niski, rezonujący odgłos. Nic nie pomaga odpowietrzanie, ustawianie w różnych pozycjach itd. Na starym mieszkaniu, gdzie akwarium miałem w kuchni przeszkadzało mi to, ale jakoś dało się wytrzymać. Teraz kiedy mam akwarium w nowym miejscu, w salonie, muszę iść na kompromis i okresowo wyłączać wewnętrznego, bo inaczej żona wyrzuciłaby chyba za okno - pompę, akwarium, a na końcu mnie :D

Muszę coś zrobić, więc zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami - mimo wszystko jakiś wewnętrzny - maksymalnie cichy, ale równoczesnie odpowiednio wydajny do mojego akwa. Ktoś polecił mi w innym wątku Eheim Compact+ 3000, trochę drogi ale co się nie robi dla hobby. Zna ktoś ten filtr? Macie jakieś inne propozycje?

Drugie rozwiązanie - drugi kubełek + gąbka na wlocie. Oczywiście przy cotygodniowych podmianach czyszczecie gąbki, a nie całego kubełka. Całe ustrojstwo filtra znajduje się w szafce więc na pewno będzie cicho -Fluval 405 kompletnie mi nie przeszkadza. Pewnie zakupię w tym wypadku jakiegoś drugiego flufala - 205, 305 - jak uważacie? Kosztowo to przedstawia się jak wewnetrzny Eheim więc to akurat nie ma znaczenia. Na pewno nie namawiajcie mnie na jakieś naruroqwe bo nie czuje powołania aby bawić się tym ustrojstwem. Wolę gotowe rozwiązania. Podstawa dla mnie - odpowiednia wydajność, no i bardzo ważne -cisza :D

Opublikowano

ja bym na Twoim miejscu kupił duży kubeł o prostej konstrukcji (fluval 405) i nie zakładał gąbki na wlocie. W środku standardowe gąbki, do koszyka gruba gąbka aqua medic a do ostatniego koszyka włóknina. Co tydzień kubeł otworzyć wyczyścić i zamknąć. Kupić białą wazeline za 2,5 i za każdym razem smarować uszczelke od głowicy. Rozwiązanie z prefiltrem nie zda IMO egzaminu ze względu na zbyt słabą wydajność

Opublikowano

Wiele dyskusji już na ten temat było :D było wielu, którzy uważają, że dwa kubły to dobre rozwiązanie i przekonują do niego niczym akwizytorzy :mrgreen: Mnie w tej kwestii nie przekonuje kilka argumentów:

- częste czyszczenie kubła mu nie służy

- bardzo mała powierzchnia zasysająca (nie złoże w kuble :wink: )

- słaby "podmuch" (teoretycznie można dołożyć pompę=koszta zakupu)

Zaletą na pewno jest mniejsza ilość miejsca poświęcana w akwa na filtrację i jak sam powiedziałeś - można to schować do szafki :wink: Może kiedyś przekonam się do dwóch kubłów, ale teraz uważam, że lepiej mieć wew. z gąbką, która zbiera syf całą powierzchnią. Na temat Eheima się nie wypowiem - nie znam tego filtra.

Opublikowano

Ja uważam że jest to absolutnie wykonalne i poza pewnymi wadami ma swoje zalety:

1. Kubeł zasysa wodę jedną rurką a wypuszcza inną, w związku z tym prąd wody nie odpycha od wlotu zanieczyszczeń. Kubeł przy odpowiednim ustawieniu wylotu będzie "pobierał zanieczyszczenia bardziej efektywnie.

2. Z odpowiednim wypełnieniem będzie również czyścił wodę dokładniej niż głowica z gąbką.

3. Na pewo będzie cichszy i mniej rzucający się w oczy.

Co do trwałości to częste otwieranie kubła faktycznie nie słuzy dobrze, ale nie tyle jemu samemu co uszczelce i zawiasom/klamrom. A to są elementy wymienne..

Jest tylko jedno ale: żeby kubełek się sprawdził w roli mechanika musi mieć odpowiedni przepływ. Bez tego nie da rady.

Opublikowano
Muszę coś zrobić, więc zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami - mimo wszystko jakiś wewnętrzny - maksymalnie cichy, ale równoczesnie odpowiednio wydajny do mojego akwa.

Generalnie pompa może być cichsza, głośniejsza itd, w obrębie danych marek. Eheim to dobra firma, ale nie spodziewaj się, że taka pompa będzie cicha tak samo, jak np. małe Compacty.

Kubełek- polecam Atmana- tanio sprzedam:D

Opublikowano

A mnie zastanawia , dlaczego nikt z szanownego grona Klubowiczów nie bierze pod uwagę kaskad , jako filtry mechaniczne:)

Ja właśnie mam zamiar zrobić.

Przepływ dobry (zakładam po wielu przemyśleniach 960l).

Podstawowe plusy , jak dla mnie to brak gąbek wewnątrz akwa, oraz to , że nie widzimy pomp , tylko same rury ssące , które można zamaskować.

Minusy , to oczywiście cena , ale hobby..... bezcenne.

Opublikowano

to patrząc na to co piszecie z calym przekonaniem stwierdzam, że wszystkie wymieniane plusy ma filtracja narurowa, nie ma również wymienianych minusów.

Dodatkowo filtrację na narurowcach można zrobić za niewielkie pieniądze

Opublikowano

Ja w swoich 600 literkach mam dwa eheimy 2228 (jeden z prefiltram drugi bez) i pompę atmana 203 z wielką gąbką i mam coraz gorzej.Drugiego eheima dokupiłem niedawno z nadzieją że lekka mgiełka zniknie ale nic z tego.Gdy ryby stają się coraz większe to często sprzęt który kupowaliśmy ''na miarę'' i dawał świetnie radę staje się za słaby.Teraz wiem że mocna pompa powinna pomóc.Testowałem u siebie pompę eheima ale 5000 i powiem że badziewie na drugi dzień oddałem.Dmucha że hej,nie powiem,ale młynek do kawy przy niej to szepty :lol:

Opublikowano

barthez: pamiętaj że klarowność wody jest z grubsza wypadkową czterech zagadnień:

1.wydajności filtra (w tym odpowiedniego jej doboru do wielkości akwarium)

2. stosowanego wypełnienia lub gąbki ( a dokładniej przepustowości porów)

3.cyrkulacji wody w zbiorniku

4. wydajności filtracji biologicznej

Opublikowano

Zgadza się.Zapomniałeś dodać jeszcze o rozsądnym karmieniu bo ten aspekt również czasem może doprowadzić do zmętnienia wody.U mnie chodzi jeszcze koralia4 i cyrkulacja jest taka że dzień po równaniu piachu znów mam fale dunaju na dnie i robią się górki z nurtem powracającym :P i ten styropian... :twisted: czyli ułożenie odpowiednie hydora załatwi sprawę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.