Joasia Opublikowano 26 Października 2009 #1 Opublikowano 26 Października 2009 Powoli przygotowuje się do zakupu akwarium 240 litrów (standardowe wymiary) no i oczywiście całego sprzętu. W akwa chciała bym trzymać yellowki (które już posiadam), maylandia estherae red red i ewentualnie trzeci gatunek : coś niebieskiego (zarówno same jak i samice), mało agresywnego, i nie rosnącego bardzo dużego Tak więc proszę o poradę dotyczacą doboru trzeciego gatunku w akwarium.
mutra Opublikowano 26 Października 2009 #2 Opublikowano 26 Października 2009 red red nie bardzo nadaje sie do trzymania w 240 sam. A co dopiero w towarzystwie dwóch innych gatunków.
Joasia Opublikowano 26 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2009 Ale układ dla redów 1+3 miałby szanse? Zreszta myśle, że dla pozostałych gatunków układ byłby taki sam. Przeglądam inne posty i myśle, ze dałoby rade.
mutra Opublikowano 26 Października 2009 #5 Opublikowano 26 Października 2009 a ja Ci jako posiadacz wspomnianego gatunku powiem że nie da rady trzymać w 240 reda z dwoma innymi gatunkami. Chociażbyś przeczytała tysiąc postów i myślała z całych sił że da radę. Szkło nie jest z gumy.
Joasia Opublikowano 26 Października 2009 Autor #6 Opublikowano 26 Października 2009 Dlatego wole pytać "przed", a nie "po" - chodzi mi o opinie posiadaczy w/w ryb i jak to jest z nimi w praktyce:) Czyli z redów raczej bym zrezygnowała :/ Więc maingano z yellowkami było by ok? Może jeszcze jakieś inne "niebieskie" by się nadawały?
elozox Opublikowano 26 Października 2009 #7 Opublikowano 26 Października 2009 to nie lepiej 2 kolory za 1 rzutem saulosi- samczyki niebieskie a samice zolte harem nawet 3+7 i cytrynki 1+3, ewentualnie dodal p.elongatus chewre do 10 cm rosnie i nie jest tak agresytwny jak np; mpanga, jednak pozostaje problem diety, wiec moze c. afra red top... wybor jest duzy najlepiej wybrac gatunki ktore Ci sie podobaja wypisac nazwy i sie cos dobierze...
Joasia Opublikowano 27 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 27 Października 2009 Yellowki już mam, dlatego nie chciałam już dorzucać nic żółtego:/ a bardzo zależy mi na niebieskim kolorze. Myślałam już wcześniej o Cynotilapia Afra - bo są piękne i mi osobiście bardzo się podobają, ale czy nie są też zbyt agresywne ?
yaro Opublikowano 27 Października 2009 #9 Opublikowano 27 Października 2009 samiec afry jest super - samice?? na pewno nie niebieskie masz już yelowki, wpuść maingano będziesz miała i żółto i niebiesko wszystko o co ci chodzi, a nie przerybisz akwarium i powinno być w porządku
cezarix Opublikowano 27 Października 2009 #10 Opublikowano 27 Października 2009 coś niebieskiego (zarówno same jak i samice), mało agresywnego O maingano można powiedzieć wiele ale na pewno nie są mało agresywne, to najbardziej zadziorne pyski jakie miałem do tej pory - zaczepiają z dobrym skutkiem nie tylko redy ale nawet większe od siebie Fryeri czy ostatnio Tyrranochromisy. Nie boją się nikogo i niczego - u mnie po ponad dwóch latach zostały wykluczone z obsady - głównie z powodu agresji zewnątrzgatunkowej.
Rekomendowane odpowiedzi