Skocz do zawartości

Ile to jest warte?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jako, że najprawdopodobniej będę zmuszony sprzedać akwarium z przyczyn ode mnie niezależnych, chciałbym się dowiedzieć czy jest szansa sprzedania zestawu który podam poniżej i czy idzie z tego uzyskać jakąś sensowną kwotę:

Wszystko co wypisze ma niecały rok.

Akwarium- 8mm 100x45x55 247,5l

Szafka- MDF kolor olcha 100x45x84, regulowane nóżki, wzmocniony górny blat, podzielona na dwie komory

Pokrywa- Aquaboro aluminium srebrny-mat

Oświetlenie- 2x30W narva nature, aquaglo, mam też marine glo wszystko sterowane cyfrowym programatorem

Ogrzwanie- Jager 150W

Filtracja:

JBL e1500 w całości wypełniony ceramiką bio oraz grysem koralowym + prefiltr narurowy na bardzo dobrej hydraulice

Filtr narurowy z pompą Aquabee UP3000 wszystko na wężach Eheim oraz na bardzo dobrej hydraulice

ok 70kg czarnego łupku

ok 50kg piasku kwarcowego dekoracyjnego

Tło Aquael 100x500 czarne oraz arkusz 45x55 czarnego spienionego PCV na bocznej ściance

Listwa zasilająca z bezpiecznikami

Pokarmy Naturefood Cichlids, Cichlids Plant (ok 130g) rozm. S, Natufrefood Colour S (ok 20g), Hikari Excel mini ok 25g, OSI spirulina ok 60g, tropical d-allio 66g (nie otwarte)

Testy: sera NO2, NO3, NH3/NH4, JBL pH, Tropical KH

Chemia: AquaArt safe water ok 350ml, JBL AquaDur (starczy jeszcze na kilka podmian)

Odmulacz Sera ten trójkątny z 3m wężem

Siatka do wyławiania ryb

Skrobak do szyb

Termometr sera precision

Tubka silikonu akwarystycznego przeźroczystego

3 wkłady sznurkowe oraz jeden siatkowy

Reszta waty do filtra

w podłożu są świderki

Ryby:

Ps. Saulosi Coral 3 samce (2 wybarwione w pełni) 10szt

Maingano 6szt

Rdzawe 3szt

Chciałbym się od was dowiedzieć jaka jest szansa na sprzedaż takiego zestawu i za ile może on pójść ewentualnie. Na wszystko mam papiery, karty gwarancyjne i dowody zakupu.

Opublikowano

Wydaje mi się że koszt założenia tego zbiornika nie przekroczył 1600. Więc podziel ta kwotę na pół i tyle maks możesz za to dostać. To nic nie znaczy ze masz wszystko na gwarancji jak by nie było to używany sprzęt. Tak jak napisał mutra 700zl maks.

Opublikowano

Ja tam nigdy nie sprzedaję za połowę ceny używek, a zawsze za więcej. Przykładowo dałeś za to 1600 zł, ja bym sprzedała za 1000 i sama kupując, jeśli nie miałabym kasy na nowe wszystko wolałabym dać te 1000 za prawie nowe (bo chyba nie dawno zakładałeś).

Opublikowano

Witam,

daniel_iron kompletuję właśnie nowy zbiornik, więc z własnego doświadczenia mogę napisać, że zwyczajowo przyjmuje się wskaźnik 0,6 dla ceny produktów "prawie nowych", sprzęt nieuzywany 0,6 - 0,8; a używany dobrych, czyt. znanych, firm 0,4 - 0,6 ceny nowego produktu. Jeśli chcesz pozbyć się wszystkiego, to raczej sprzedawaj jako zestwa; jeśli chcesz uzyskać wyższą cenę to IMO lepiej jest sprzedawać poszczególne elementy osobno. Niestety każdy akwarysta ma własną koncepcję prowadzenia zbiornika i doboru obsady. Decydując się na zakup używanego zestawu, taką opcję też rozważałem, trzeba wziąć pod uwagę, że część sprzętu będzie wymieniona na inny lub zupełnie nie wykorzystywana. Dlatego kwota jaką kupujący gotowy jest przeznaczyć za zakup jest mniejsza.

Życzę powodzenia i Pozdrawiam.

Opublikowano

No ale i takj najlepsze jest to , że Iron pyta się nas za ile sprzeda zestaw ale po cichutku i tak ma ustaloną wersję swojej ceny :D

najbardziej poidoba mi się zdanie: " mam nadzieję, że uda mi sie sprzedać za więcej niż te 1000 zł"

Moja proppozycja jest taka:

Wstaw zestaw na allegro podaj cenę którą chcesz osiągnąć i pozostaw do licytacji, zobaczysz czy cena licytacji osiągnie poziom ceny minimalnej, który ustalisz.

IMHO nie osiagniesz kwoty 1000 zł

Opublikowano

600-700zl to bedzie dobry wynik. Czesto mozna dorwac praktycznie nowe zestawy 375l w granicach 1000zl.

Mozlwie jest, ze osobno za to wszystko wyciagnalbys troszke wiecej, niz w zestawie. Bo nie oszukujmy sie nie kazdy potrzebuje 2 filtry, komplet testow itp.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.