Skocz do zawartości

cos dziwacznego na szybach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

11 dzien dojrzewania,na szybach mam pelno jakis dziwnych glonow czy cos takiego.Wyglada to Y do scianki przyklejone jest jednya niteczka a od tej niteczki wiecej wloskow w ksztalt literki V.Ma to okolo 1,5mm i jest koloru bezbarwnego lub bialego sa tym pokryte tylko szyby.Co to moze byc?

Opublikowano

to zapewne osiadłe formy wrotek - pojawiają się zwykle w dojrzałych zbiornikach. To ONE są odpowiedzialne głównie za biologiczne oczyszczanie. Mając je w akwarium jest nikła szansa na nagłe zielone czy białe zmętnienie wody.

No chyba że to będą mszywioły - rowniez całkiem bezpieczne dla akwarium, ale czasami ich ilość trochę męczy. szczególnie jak połączą się grupy, kolonie. Bywaja również super ciekawe w obserwacji, jak małe koralowce - dużo zależy jaką forme będą chciały przyjąć

Jedno i drugie jest cudownym żarciem dla świeżo wyklutego wylęgu.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie za to pojawiło się na szybach coś takiego, co wygląda jak zabrudzenie w postaci kropek o średnicy ok 3-4 mm. Z początku myślałem, że to dzieciaki czymś pobrudziły szybę, ale po przyjrzeniu się zobaczyłem, że to od środka. Co to jest i czym to wyczyścić??

Opublikowano

:D

pewnie okrzemki :)

czyścik, gąbka do mycia naczyń, karta bankomatowa

poczytaj o czyszczeniu przedniej szyby

na forum pełno tematów w tej dziedzinie

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu więc podpinam się pod ten. Niespełna tydzień po zalaniu zbiornika na szybach zaówarzyłem taki dziwny biały nalot, gdy przejdzie po szybie ślimak to wyciera ten nalot i jest ślad przejścia ślimaka, nie wiem co to może być ?