Skocz do zawartości

Gowienka zalegaja i fruwaja!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dwa filtry wew jeden to resun 1500 i weipro tc 800 zew to jbl e900

Mimo tego gowienka fruwaja i sa na dnie mysle ze obieg jest dobry

Dwa wew mam polewej stronie skierowane na wprost a rura od zewn po przeciwnej

Moze kamienie innaczej ułozyc,a moze to wina obsady w sumie mam troche ryb bo 25 sztuk akawa 200 litrow z tym ze niektore młode nie przekraczaja 4 cm i kilka moze troche ponad 5 cm w czym moze byc problem ? co zmienic

Dobrze ze mam odmulacz na baterie ale niechce mi sie co dwa dni odławiac tych gowienek

Opublikowano

to że zalegają na dnie to cyrkulacja (może być winna dekoracja) możesz pokombinować z ustawieniami wylotów filtrów np. jeden z nich skierować w dół :?: ,

to że pływają to moim zdaniem zbyt rzadkie gąbki które zbierają to co grubsze a drobiny wylatują :|

Ryb też sporo :wink:

Opublikowano

Własnie problem w tym ze nie moge za bardzo pokombinowac z wylotami filtrow resun ma tylko lekko na boki a weipro wogole zadnej regulacji,wypełniłem go wata akwarystyczna jbl jedna czesc a w drugiej gabka resun tez gabka standardowa taka siwa podobno te niebieskie sa dobre tylko ten kolor razi własnie

Opublikowano

Zaleganie odchodow to ewidentna wina zlej cyrkulacji. Przy prawidlowej cyrkulacji woda "dobiega" do przeciwnej scianki akwa, po czym odbija sie od niej i zawraca w strone filtra najczesciej po przedniej szybie akwa. Gdybys spojrzal z gory na ruch wody to powininna ona krazyc w kolko po baniaku. Wtedy gowienka zostana przepchane do filtra:)

Co do regulacji wylotow :Diy w 3 minuty :)

Pozdrawiam

Opublikowano

No niby jak tak patrze to ruch wirowy jest mysle ze kamole tez to troszke utrudniaja

Do eljota 12

A jaka gabke bys polecił do resuna 1500 moze jakis link do sklepu szukałem cos ale nie znalazłem za bardzo na allegro tez tylko te siwe

Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "edytuj"Jeżeli chcesz coś dopisać. mutra

Opublikowano

nie znam tego filtra :( i nie wiem co konkretnego ci polecić ale jak masz watę to nie powinno nic pływać? chyba że obieg wody omija filtr z watą.

Ja bym spróbował przenieść jednego mechanika na drugą stronę i umieścił go poziomo bliżej dna aby spychał gówienka z dna w stronę drugiego mechanika; u mnie takie zadanie spełnia koralia i obieg wody jest góra dół.