Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się czysto teoretycznie czy trzymanie pojedynczych samców agresywnych gatunków takich jak np. crabro, flavus czy też inny lombardoi w akwarium z rodzinką powiedzmy saulosi jest możliwe.

Jak wiadomo w akwariach male only problem agresji jest na minimalnym poziomie ponieważ w sumie to nie ma o kogo się lać.

Jak to może wyglądać w baniaku w których jest "prawilny" harem i do niego dokładamy samce innych gatunków (mam nadzieję nie krzyżujących się)...

Macie jakieś doświadczenia w tej materii?

Opublikowano

doświadczenia nie mam, ale jeżeli będą jakiekolwiek samoiczki to uwaga na nich w końcu się skupić może i innego samca.

Na hormony nie ma rady :)

Opublikowano

Moje doświadczenie w trzymaniu samych samców jest nikłe ale na spokój bym nie liczył.

Mam akurat testowe akwa z samymi samcami, są to znane ze spokojności (?) saulosi, mimo że ryb jest kilka a na każdą przypada ze 170l wody hierarchia się dociera non stop, walki, przeganianie się, gnębienie najsłabszego itd. całkiem jak w mieszanym baniaku z którego przybyły.

Opublikowano

Agresja u samców bezparowych jest jak najbardziej możliwa,mam to u siebie na przykładzie Elongatusa Mphanga,któremu z braku dziewczyny podobają się panienki Saulosi ,a skubaniec sobie upatrzył 40 % zbiornika i to wszystko jego.Ale już zaopatrzyłem się w panie i dla niego,ale w jego zachowaniu nic się nie zmieniło,za to paniom Saulosi nie podobają się niebieskie konkurentki i je odganiają :)))))