Skocz do zawartości

nie inkubuja :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U moich elongatusów zauważyłem, że samica łapie ikrę "w locie", a kiedy dokładnie nastepuje moment zapłodnienia przez samca, to powiem szczerze - nie wiem. Na pewno kończy się to wszystko powodzeniem, bo kilka sztuk młodych z różnych miotów udało się przeżyć i pływają po róznych zakamarkach akwarium.

Opublikowano

moim zdaniem nie podałeś wszystkich parametrów

"woda krystalicznie czysta" czy glony

to nie jest parametr

jak masz twardość wody i jakie PH?

pyszczaki potrzebują jednak oprócz temp. innych specyficznych dla tego biotopu warunków

zrób testy i wtedy może ci coś ciekawego wyjdzie

a tak BTW: np. dołożenie kamienia wapiennego lub nawet obrócenie go może się bezpośrednio wiązać ze zwiększeniem twardości wody a także PH, więc tzw. modernizacje mogą wpłynąć na parametry wody i doprowadzić do tarła.

Opublikowano
moim zdaniem nie podałeś wszystkich parametrów

"woda krystalicznie czysta" czy glony

to nie jest parametr

jak masz twardość wody i jakie PH?

pyszczaki potrzebują jednak oprócz temp. innych specyficznych dla tego biotopu warunków

zrób testy i wtedy może ci coś ciekawego wyjdzie

a tak BTW: np. dołożenie kamienia wapiennego lub nawet obrócenie go może się bezpośrednio wiązać ze zwiększeniem twardości wody a także PH, więc tzw. modernizacje mogą wpłynąć na parametry wody i doprowadzić do tarła.

no prosze.calkiem fajnych rzeczy sie mozna dowiedziec.

napisz mi prosze, jakie to specyficzne warunki musza miec pyszczaki, aby sie wytrzec?

mowisz, ze jeden kamien zmieni wartosc ph? nie sadze. ale co ja tam wiem :wink:

Opublikowano
dołożenie kamienia wapiennego lub nawet obrócenie go może się bezpośrednio wiązać ze zwiększeniem twardości wody a także PH

To ogromnie przesadzone stwierdzenie.