Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym mieć te gatunki pysiów w akwa w 126L :

Iodotropheus sprengerae -rdzawy

Melanochromis cyaneorhabdos- Maingano

Maylandia estherae OB morf

Czy mogę je umieścić razem i w jakiej proporcji ,jeżeli nie to które mogę połączyć i w jakiej ilości .

Dzięki

Posted

Jeśli to jest 80cm, to niestety możesz w nim trzymać tylko jeden z wymienionych gatunków- I. sprengerae. Proporcje? Na początek kup 10-15 młodych ryb i zobaczysz, jak sytuacja się rozwinie- może uda się trzymać 2, lub 3 samce, a może będziesz musiał trzymać tylko jednego. Ostatecznie, zostaw 5-8 dorosłych ryb.

Posted

Chciałbym jeszcze wymienić alternatywę wyżej wymienionych

Pseudotropheus saulosi

Labidochromis caeruleus

.

Spotkałem się również z powodzeniem hodowanym gatunkiem Pseudotropheus elongatus Mphanga - natomiast kiedy samic jest młody - jeszcze jest to możliwe, kiedy wyraźnie zaczyna dorastać i nabierać siły, wymagane jest przeniesienie obsady do większego zbiornika.

Posted
Jeśli to jest 80cm, to niestety możesz w nim trzymać tylko jeden z wymienionych gatunków- I. sprengerae.

Elongatusy sa za agresywne do malych zbiornikow!

Po pierwsze masz troche maly zbiornik dla 3 gatunkow. 2 gatunki ze zlotej trojki(saulosi, rdzawy i yellow) -mooooze sie zgodza ale to i tak bedzie im ciasno.

Poki beda male i nie wybarwione to bedzie ok ale gdy zaczna ustalac swoje rewiry to mozesz miec niezle bijatyki, a co gorsza te bijatyki moga prowadzic do simierci rybek.

Po drugie samce zdominowane nie pokaza swoich barw i bedziesz zawiedziony ze na zdjeciach sa tak ladnie wybarwione a u ciebie same bladzizny.;-)

moja propozycja to daj jeden gatunek w wiekszej ilosci np.2+4

Pozdrawiam