Przemek31 Opublikowano 2 Października 2009 #1 Opublikowano 2 Października 2009 Witam wszystkich, od niedawna posiadam akwarium 112 l a w nim stadko pyszczaków Saulosi, do tej pory nie miałem doświadczenia z pyszczakami, jest to moje pierwsze malawi. Stadko składało się z 2 samców i 5 samic, od początku samce były wobec siebie agresywne, ale nie przejawialy agresji do samic, uznałem że to normalne ... Jednak z czasem samce między sobą się jedynie przepychają, obrały sobie terytoria, nie toczą bijatyk między sobą, natomiast agresję rozładowywują na samicach, do tego stopnia, że 2 z nich już zginęły ... trzecia jest w kiepskim stanie, zostaną więc wkrótce tylko dwie samice ... Co zrobić żeby to zmienić ... Czy może dokupić pyszczaków innego gatunku, ale to jest tylko 112 l ... Proszę o pomoc ...
kunta Opublikowano 2 Października 2009 #2 Opublikowano 2 Października 2009 Czy którakolwiek z samic już inkubowała? Trochę dziwne wydaje mi się to u Saulosi. Rozumiem obgryzione płetwy, pobicia ... ale żeby zatłuc? Napisz jeszcze jakie masz parametry wody.
pysi Opublikowano 2 Października 2009 #3 Opublikowano 2 Października 2009 Ja też mam sauloski w 112l. Agresja wśród samców była szczególnie widoczna podczas tarła (zarówno do samca jak i samic), w innym okresie samiec dominujący tolerował zdominowanego. Co do samic, zaobserwowałem, że są one agresywne w stosunku do siebie. Ale agresja sprowadza się jedynie do przeganiania, bez "szkód dla ryb. I pytanie czy jestes pewny, że śmierć ryb wynika z pobicia.
Przemek31 Opublikowano 3 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 3 Października 2009 więc tak parametry wody two15 ph 8 prawdopodobnie jeszcze nie inkubowały(prawdopodobnie bo stadko to odkupiłem odkupiłem od innego akwarysty który twierdził że nie miał z nimi żadnych problemów ) a śmierć na śmierć samiczek może mieć również wpływ fakt że w ogóle nie wypływają z kryjówek nawet do jedzenia bo nie mają prawa pokazać się w akwarium dodam że samice w stosunku do siebie też są agresywne a na zaloty samców nie mają najmniejszej ochoty
aarset Opublikowano 3 Października 2009 #5 Opublikowano 3 Października 2009 A NH3/4, NO2, NO3 :?: Jak długo masz to akwarium?
Przemek31 Opublikowano 3 Października 2009 Autor #6 Opublikowano 3 Października 2009 Nie wiem jak to u mnie z azotem bo nie sprawdzałem, akwarium dojrzewało 3 miesiące zanim wpuściłem tam pysie, na początku wszystko było ok, agresja zaczęła się kilka dni po wpuszczeniu ryb, wodę podmieniam co tydzień, ok 20%, karmię pokarmem tropikala malawi, na początku jak ryby były głodne były spokojniejsze, teraz cały czas są agresywne, właśnie odłowiłem trzecią samicę bo nie wychodzi do jedzenia i bardzo kiepsko wygląda ...
aarset Opublikowano 3 Października 2009 #7 Opublikowano 3 Października 2009 "Nie wiem jak to u mnie z azotem bo nie sprawdzałem, akwarium dojrzewało 3 miesiące" To skąd wiedziałeś, że dojrzało?
Przemek31 Opublikowano 3 Października 2009 Autor #8 Opublikowano 3 Października 2009 jest to moje pierwsze malawi ale nie pierwsze akwarium mimo że robiłem tylko testy na two i ph to okres trzech miesięcy powinien być wystarczający w tym czasie w akwa pracował filtr wewnetrzny mechaniczny o przepływie 700l na godz. który pracuje cały czas po dziś dzień dodatkowo akwa jest napowietrzane z brzęczka
mutra Opublikowano 3 Października 2009 #9 Opublikowano 3 Października 2009 Na dobry początek (abstrahując od tego że nie masz testów na NO2/NO3) pozbyłbym się jednego z samców zamiast odławiać kolejne samice
Przemek31 Opublikowano 3 Października 2009 Autor #10 Opublikowano 3 Października 2009 już próbowałem nic się nie zmieniło odłowię teraz drugiego zobaczymy czy coś się zmieni
Rekomendowane odpowiedzi