Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałem, ale piana w ogóle się nie tworzy. Kiedy zacząłem podawać ozon, poprawiło się, ale piana ciagle nie jest trwała jak w morskim. Kubek do zbioru, a raczej ten odwrócony lejek musi byc znacznie niższy i szerszy.

W weekend będe robic nowe doświadczenia- powoli będę dodawał soli morskiej i zobaczę od jakiego steżenie zaczyna w miarę normalnie pienić.

Uzywam odpieniacza SeaClone z pompą 1100 l/h MaxiJet

Opublikowano

Z niecierpliwością czekam na wyniki doświadczeń. :D

Pytam, bo gdzieś widziałem stronę o odpieniaczach przeznaczonych typowo do zbiorników słodkowodnych, bodajże firmy Schuran i Sander. Wyglądają trochę inaczej niż te morskie, ceny też "słone" :mrgreen:

Opublikowano

Rozważałem odpieniacz u siebie ale , jak już zostało napisane, piana jest zbyt nietrwała żeby miało to większy sens. Tym bardziej przy mojej obsadzie. Zrobiłem kilka prób z różnymi kostkami i wobec braku zadowalających efektów, dałem sobie spokój.

Opublikowano

Tak wiem, że ciężko ze słodką wodą, ale mając na uwadze pomysłowość i nieograniczoną inwencję twórczą forumowiczów, :mrgreen: miałem nadzieje na jakieś projekty DIY, czy też pomysły na przeróbki gotowych urządzeń

Opublikowano

Przeróbki gotowych odpieniaczy?

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie są koszty zakupu markowego odpieniacza , ze średniej półki:)

Koszt zakupu KZ-ta S, lub M to niejednokrotnie koszt założenia akwarium słodkiego ok. 600-900l:)

Opublikowano
Przeróbki gotowych odpieniaczy?

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie są koszty zakupu markowego odpieniacza , ze średniej półki:)

Koszt zakupu KZ-ta S, lub M to niejednokrotnie koszt założenia akwarium słodkiego ok. 600-900l:)

1. Z tego co zauważyłem, to przeglądasz fora o tematyce morskiej np. Aqua-Reef i z pewnością wiesz co robi Thcskiba z gotowymi urządzeniami: wymiana wirnika na sztywny, inne kubki, zmiany średnicy rur, wymiana dysz pieniących, sit czy zastosowanie tłumików. Dlatego dziwię się takiemu (prześmiewczemu) podejściu do sprawy.

2. Zdarzało mi się korzystać z oferty sklepu w/w osoby i doskonale wiem ile kosztują odpieniacze nie tylko ze średniej półki.

3. Zdaję sobie sprawę, że pomysł zastosowania odpieniacza w Malawi, to może przerost formy nad treścią, ale pytanie było skierowane do osób, które podejmowały jakieś działania w tym temacie.( bez urazy). Po prostu mnie to interesuje, i tyle.

Pozdrawiam.

Opublikowano

budowa odpieniacza jest prosta jak budowa cepa stąd zastanawia mnie skąd się biorą takie drakońskie ceny.

Mozna robić spokojnie DIY - co najdrożej wychodzi to materiał, jeśli chcemy mieć takie same ładne przeźroczyste ściany i lekkie, - więc nie bawimy się w zwykle szkło (Dlaczego?).- zakładając że pompy zawsze jakies tam mamy w domu.

Stosunkowo drogo wychodzą jednak same dobre pompy, a przyznac należy że te dobre, wysokowydajne pompy i ciche niemało kosztują. Ale dla chcacego nic trudnego - szczególnie że pompa wcale nie musi byc jedna, a komora odpieniacza jedna i pionowa.

Opublikowano

@Aarset , THCSkiba , też nie zrobi Ci odpieniacza za darmo:).

W swoim poście piszesz o przeróbkach gotowych odpieńków , dlatego tak z ironią zapytałem , czy wiesz jakie są koszty:)

Nie chciałem Cię urazić , ale właśnie dlatego że wiesz jakowe są to koszta , Twoje pytanie jest dla mnie dziwne.

IHMO dałoby się zrobić taki odpieniacz , kwestia tylko takiego wykonania Venturiego i odpowiedniego wirnika pompy , aby bąble powietrza były o wiele mniejsze niż przy słonej wodzie.

Wtedy powinno działać , ale myślę , że zwykły wirnik igiełkowy nie zda egzaminu , być może łatwiej zrobić to na wirniku mesh?

Ale tak w sumie , czy warta skórka za wyprawkę?

Myślę , że nie , nasze zwierzaki mają na tyle dużą tolerancję na NO3 , że można odpieniacz sobie darować:)