Skocz do zawartości

Rady do hodowli anubiasa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam zakupić 2 anubiasy do swojego akwarium. Bardzo proszę o rady. Tzn. Czy można sadzić bezpośrednio w piasek. Obawiam się jeszcze o glony. Kamienie już ładnie obrosły glonkami, ale boje się, że te glony dosyć szybko mogą mi zniszczyć nowo zakupione rośliny. Proszę o rady, na co zwrócić uwagę, żeby ładnie rosły.

Mile widziane uwagi gdzie posadzić roslinki. Moje akwarium w galerii.

Dzięki za rady.

Opublikowano

rośliny w malawi troszkę źle sie czują,miałem kiedys anubiasa i niestety marny był jego żywot,jeśli chcesz mieć anubiasa w swoim akwa to napewno nie wsadzaj go w piasek,lepiej umocuj go do kamienia.

Opublikowano

na 99% będą słabo rosły :? chociaż to jedne z twardszych roślin, to chyba jedynym sposobem na utrzymanie zieleniny w akwa jest regularne jej wymienianie. ja tak robię. ryby uwielbiają spać w krzakach (i odgryzać liście).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A u mnie to nie pyszczaki zaatakowały roślinkę (anubiasa) tylko Gibiceps. Jak go złapałem jak się przyssał do roślinki do dałem mu porządnego kuksańca. Mam nadzieję , że go to na trochę odstraszy, bo już go wcześniej podejrzewałem o podjadanie anubiasa (na liściach były takie podłużne nacięcia).

Opublikowano

mój anubiasik po dwóch dniach pobytu Salousi w akwa stracił jednego liścia

to samo się stało z Valisnerią

zobaczymy co będzie dalej

ale raczej rośliny przegrają nierówna walkę

ja posadziłem w żwirku i obłożyłem kamieniami bo jak nie pogryzą to wykopią

zresztą...

spróbuj każde akwa i jego mieszkańcy są inne

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A u mnie Mikrozorium pięknie rośnie i nawet ma już na górnych liściach małe nasionka z korzonkami które jak rozumiem za jakiś czas spadną i się rozsadzą. A anubias to przeżył atak glonojada i po miesiącu zaczyna nowe listki wypuszczać - jest wsadzony w ten sposób, że kupiłem skałę wapienną z dziurą w środku (na przelot) i w nią wcisnąłem korzenie anubiasa- teraz po blisko 2 miesiącach korzenie pięknie się rozrosły i anubias naprawdę ładnie rośnie więc jeśli mu pyszczaki liści nie zjedzą to pewnie da radę.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

W moim akwa probowalem roznych roslin, ale niestety wszystkie po pewnym czasie byly zjadane przez pyszczaki lub w ogole nie chcialy rosnac. probowalem juz roznych metod i nawozow lecz musialem skapitulowac. teraz pozostaly mi tylko glony i one musza mi wystarczyc. jak macie jakies ciekawe rady co do chodowli roslin w malawi to ja bym z chcecial sprobowal wcielic je w zycie w swoim akwa.

Pozdrawiam