Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zeby akwarium pękło musi byc albo punktowe mocne uderzenie albo trzęsienie. W przeciwnym wypadku akwarium puszcza na łączeniach i objawia się to albo przez cieknięcie albo puszcza całe. Folia nic nie da bo siła wyporu jest większa niżeli folia o grubości 0,4.

Zawsze wydawało mi się że baniaki najczęściej pękają przy listwie wzmacniającej (źle wykonanej - nie dochodzącej do końca szyby), ewentualnie dno. Raczej rzadko zdarza się, żeby puścił silikon a nie szkło :roll: Jeśli by tak okleić cały baniak dookoła jednym kawałkiem folii (nawet robiąc na jednym boku zakład długości kilku cm) kosztowałoby to koło 150 może 200 zł ale myślę że byłoby pewne. Na Jakiej podstawie stwierdzasz, że siła wyporu przerwie folię grubości 0,4mm? Na tym filmie widać, że folia nie pęka nawet od uderzenia młotkeim albo innym twardym/ostrym przedmiotem. Miałaby pęknąć od naporu wody?

Opublikowano

Na pewno warto się nad tym zastanowić, jeśli w domu są małe dzieci, lub duże zwierzęta :) . Wtedy faktycznie jest ryzyko, że coś trzaśnie w akwarium i bez folii szyba rozsypie się w drobny mak. Raczej nie widzę możliwości, żeby szyba pękła sama z siebie, jak już, to tak, jak wspomniano może wypaść cała, gdy puści spoina (na forum był już taki przypadek i to w firmowym akwarium), ale wtedy folia raczej nie powstrzyma katastrofy...

Opublikowano

johny: folia nie pęknie tylko się odklei.

Podobnie jak Mateusz uważam że to się może sprawdzić tylko w przypadku uderzeń. Gdyby się dało zapewnić szczelność baniaka w oparciu o folię to nikt by się nie bawił w podwójnie klejone szyby.

Opublikowano

Można tez zrobić akwa z hartowanego szkła. Nie ja bym rozumiał jak to by było akwa 2 3 lub 5 tyś no to wtedy można się zastanawiać nad zabezpieczeniem tego ale nie pyz zbiorniku 240l. Jak tak sobie pomyślę to ja powinienem zrobić chyba baniak ze zbrojonej szyby :mrgreen:

Tak jak napisał czester wykup ubezpieczenie i masz spokojne spanie bez alpejskich kombinacji.

Opublikowano

folia nie zabezpieczy przed przeciekaniem, uszkodzi sie podczas cotygodniowego czyszczenia szyb

lepiej te 80pln dorzucic do ubezpieczenia mieszkania i spac spokojnie

nie jeden z nas ma wielkokrotnie więcej wody w akwarium + parkiet na podlodze a pomimo tego spi spokojnie, bo jest ubezpieczony albo już się znieczulił ;-)

tak, czy inaczej moim zdaniem taka folia to tylko skomplilkowanie sobie życia

skoro boisz sie o pekniecie szyby, to zamow akwa z 10mm - nawet 375l robią z 8mm (sam takie mam) a pomimo tego nie peka ;-)

Opublikowano

Za tą cenę to szafka w postaci zbiornika pod akwa, w którym w razie "W" cała woda się zmieści :) Sorry, nie mogłem się powstrzymać. IMO cały pomysł wynika z przesadnej ostrożności i wyszukiwania problemow tam gdzie ich nie ma. Akwarium od pewnego producenta, oczko grubsze szkło niż wynika z zaleceń, daj wzmocnienia przez całą długość i spokojna głowa. Albo - zbiornik z akrylu.

Opublikowano

taa... a dla mnie to żadne zapewnienie. Załóżmy że mamy przykładową sytuację z filmiku. Istnieje możliwośc że gość takim punktowym ciężarem naruszył folię lub jeszcze bardziej prawdopodobne woda przedostanie się przez pekniecia i tą przyklejoną folię zacznie wypłukiwać.

Do ubezpieczenia domu dopłacam rocznie ~25zł za akwarium. Takie jakby dodatkowe ubezpieczenie które gwarantuje mi zwrot większych pieniędzy choć te z domu nie są już małe.

Podtrzymam co powiedziałem wcześniej ubezpiecz sobie dom. Będziesz spał spokojnie bo po pierwsze zwrócą za szkody z powodu rozlanej wody a po drugie ubezpieczysz sobie cały dom na wypadek pożaru czy włamania. I to mogę nazwać dopiero bezpiecznym snem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.