Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zaopatrzyć się w baniak 240l 120x40x50, nie jest to dużo oglądając niektóre baniaczki forumowiczów, ale i tak taka ilość wody na parkiecie mnie przeraża, a spotkałem się z kilkoma przypadkami pękających akwa (wśród znajomych). Stad moje obawy.

Wpadłem wiec na pomysł oklejenia akwa przezroczysta folią tzw antywłamaniową (oczywiście od zewnątrz), po kilku rozmowach ze szklarzami, którzy na co dzień zajmują się klejeniem baniaków, doszedłem do wniosku (oni również), że takie zabezpieczenie mogło by dać dobry rezultat.

Folia ma grubość 0,25 mm i zabezpiecza szyby okienne przed dostępem intruza. Nakleja się to to od wewnątrz i na szybie 4mm wytrzymuje kilkukrotne uderzenia stalowej kuli o wadze 4,2 kg spadającej z wysokości 1,5 m. Szklarz powiedział, że w przypadku pęknięcia akwa powinno to zabezpieczyć przed potopem i dać czas na odpompowanie wody.

Sama technika klejenia to podobnie jak przy przyciemnianiu szyb folią, czy oklejaniu luster - w zasadzie bez problemu.

Chciałem jeszcze zaznaczyć ze takowa folia pochłania 99% promieniowania UV - dane producenta.

Proszę o opinie na temat zastosowania samej foli jak i kwestii zablokowania dostępu UV do akwarium - jakie mogą być tego następstwa.

Opublikowano

Teraz to wyjechałeś nie obraź się ale to co najmniej dziwny pomysł. Zamiast inwestować w jakieś folie kup porządny stelaż lub szafkę.

Opublikowano

ja również nie znam nikogo komu by pękło akwarium :roll: Gdyby akwarium miało sie rozszczelnić to i tak najprawdopodobniej "pójdzie" na łączeniach. A przed tym się folią nie obronisz :mrgreen: Skórka nie warta wyparwki. Szczególnie przy tym litrażu.

Opublikowano
ile kosztuje m2 takiej folii? może jednak się opłaca :mrgreen:

Na cale akwa wyszło by jakieś 80 zł.

Szafkę mam z litego drewna... jest idealnie wypoziomowana- sprawdzone na tyle na ile pozwalają możliwości poziomnicy, więc tutaj nie widzę powodu do inwestycji. Na więcej mebli nie mam miejsca.

Kolejna sprawa to taka, że wydając 80-90 zł daje sobie czas na tzw wszelki wypadek.

Bardziej chodzi mi o to czy taka folia i blokowanie UV nie wpłynie negatywnie na żyjątka.

Opublikowano

Bardziej chodzi mi o to czy taka folia i blokowanie UV nie wpłynie negatywnie na żyjątka.

To nie wpłynie na pewno negatywnie na ryby, najwyżej jeśli zostanie źle położona folia, będzie się znacznie gorzej oglądało ryby.

Opublikowano

Na allegro jest tego całkiem sporo i ceny wcale nie aż tak kolosalne...faktycznie może lepiej dołożyć 100kę do baniaka i spać spokojnie :) to kto pierwszy wypróbuje? :wink: Chociaż z drugiej strony...nie ma ryzyka nie ma zabawy :mrgreen:

Opublikowano

To nie wpłynie na pewno negatywnie na ryby, najwyżej jeśli zostanie źle położona folia, będzie się znacznie gorzej oglądało ryby.

Dzięki właśnie o to mi chodziło. Najważniejsze, że rybkom warunków nie pogorszy, a ja będę spać spokojniej.

Opublikowano

Ale o jakim ty spaniu spokojnie mówisz? Zeby akwarium pękło musi byc albo punktowe mocne uderzenie albo trzęsienie. W przeciwnym wypadku akwarium puszcza na łączeniach i objawia się to albo przez cieknięcie albo puszcza całe. Folia nic nie da bo siła wyporu jest większa niżeli folia o grubości 0,4.

Za tą stówke dobezpiecz sobie mieszkanie/dom. O wiele lepiej wydane pieniądze, wtedy mowa o spaniu spokojnie.