Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłem nowy wątek bo męczy mnie taka oto "mieszanka wybuchowa"-msobo,johanii,hongi red top.Z forum wyczytałem następujące kombinacje msobo-hongi,hongi-johanii ale razem nic o tym nie było.Czy jest szansa na utrzymanie tej "mieszanki wybuchowej" w zbiorniku o pow. dna 150x50?Co o tym sądzicie?:D

Opublikowano

To nie aż taka mieszanka wybuchowa, pewnie wiele zależy od harakterku ryby, ale to powinno się udać bez większych starć w takim akwarium.

Opublikowano
Perez666, przy decyzji o takiej obsadzie weż pod uwagę fakt, że samice msobo i johani są do siebie dość podobne.

podobne?

czym?

bo chyba nie kolorem?

msobo jest żółciutka, a johannii dużo ciemniejsza, gdy jest młoda to jest pomarańczowa z wiekiem stając się jasno brązowa.

Opublikowano
Perez666, przy decyzji o takiej obsadzie weż pod uwagę fakt, że samice msobo i johani są do siebie dość podobne.

podobne?

czym?

bo chyba nie kolorem?

msobo jest żółciutka, a johannii dużo ciemniejsza, gdy jest młoda to jest pomarańczowa z wiekiem stając się jasno brązowa.

Chodziło mi o to, że w zbiorniku będzie żółtopomarańczowo, ale jak ktoś tak lubi...
Opublikowano

Kiedyś , hn dawno tam , z 10 lat do tyłu (albo i dawniej), gdy pyski karmiło się ochotką :mrgreen:

miałem takową obsadę w 240l i.... nie było większych problemów:)

Zapytam za Yaro , w którym miejscu samice johanni są podobne do samic msobo?

Jam nie zauważył , prócz kształtu:)

Opublikowano

"Zapytam za Yaro , w którym miejscu samice johanni są podobne do samic msobo?

Jam nie zauważył , prócz kształtu:)"

Może żle się wyraziłem pisząc o "podobieństwach", ale wydaje mi się, że to o co mi chodziło wyjaśniłem w poprzednim poście.

Opublikowano

msobo i johanii pływają już u mnie około 1,5 miesiąca wraz z mphangą(wszystko młodzież 3-6cm)jak narazie to johanii jest jaśniejsze od msobiaków ale z czasem właśnie to johanii ściemnieje i będzie przechodził w brąz(jak to wcześnie już napisano).Tak więc spróbuję jeszcze dorzucić hongi i zobaczymy jak dorosną i się okaże czy obejdzie się bez ofiar.Docelowo wszystko ma być 1-3/4

Opublikowano

Z tym docelowym to nie jestem pewniem czy bedzie ok.

Lepiej by samiec miał konkurencje swojego gatunku, całkiem inaczej wygladają zależności wew i zew gatunkowe, nie ujmuj sobie tego. Samce również mogą stracic na atrakcyjności jeśli będą jedynakami.

Tak może być a nie musi ale na początek radzę próbować więcej samców i dać im czas, samo się wyklaruje