Skocz do zawartości

internetowe podkasty o rybach!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zareklamować ciekawą stronę znalezioną w necie dzięki podpowiedzi osoby na czacie, mianowicie http://www.petfishtalk.com. Amerykański serwis, w którym dwójka braci zapaleńców prowadzi internetową audycję na wszelkie tematy akwarystyczne, goście "siedzą w rybkach" od 35 lat i widać,że znają się na wielu rzeczach, tematy poruszane są dogłębnie i analitycznie, to co mówią brzmi dość rozsądnie a o wielu szczegółach cyklu azotowego, najczęściej pomijanych dowiedziałem się dopiero stamtąd.

Tematyka audycji na pewno może zainteresować i malawistów, można posłuchać o bloat, cyjanobakteriach, przygotowaniu akwa dla mbuna (polecają zacząć od akwa 75 galonów - samo to już duży plus :), denitryfikacji ale także o morszczyźnie, płaszczkach itd. Odcinki dostępne sa w archiwum do sciągnięcia w formacie mp3. Jakąś barierą może być język angielski, chociaż chyba nie dużą. W każdym razie polecam, dyskusja o akwarystyce umila mi jazdę samochodem :)

Opublikowano

Znam ten podcast jest bardzo ciekawy. Znalazłem tam w archiwum audycje o mbuna i jestem w trakcje jej tłumaczenia. Zastanawiam sie nad formą zaprezentowania go: artykuł czy cos w stylu video zdjecia, oryginalny głos i tłumaczenie jako napisy. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Ah, więc to Ty :) Podziwiam, tłumaczenie tego ze słuchu to naprawdę tytaniczna praca.

Jeśli ten tłumaczony tekst miałby być umieszczony na stronach KM to przede wszystkim zapytać autorów o pozwolenie, żeby nie wynikły z tego jakieś zgrzyty o prawa autorskie, jak z napisami do filmów. Co do formy, napisy+audio chyba najlepsze, player z yt potrafi coś takiego wyświetlić ale znowu plik hostowany byłby w innym serwisie i trzeba by pytać o zgodę Baileyów.