Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie kupiłem mrożonki dla pyszczaków p. Saulosi tylko nie wiem jak je tym karmić.

Proszę o odpowiedz w jaki sposób karmić ryby :oops:

Zmieniłem tytuł. Na przyszłość: konkretne określenie problemu w tytule ułatwia wszystkim sprawę, pozwala również w przyszłości skorzystać z danego wątku osobom korzystającym z wyszukiwarki. mutra

Opublikowano

ja robilem tak : kostke mrozonki wrzucalem do kubeczka napelnionego woda z akwa na 2-3 minuty i chlup :mrgreen: jak wrzucilem np kawalek kostki zamrozonej to jedna ryba potrafila ja polknac. a tak to kostka sie ladnie rozleci i kazda ryba zje :wink:

Opublikowano

ja też najpierw rozmrażam w wodzie z akwa a później do siatki na ryby i zanurzam(przyzwyczajam pysie do siatki,tak samo robię z granulkami:) ,jak się na żarełko rzucą to pełna siata ryb:D)

Opublikowano
a czy można podawać makaron? Jak tak to w jaki sposób? :?:

Można. Ugotować w wodzie bez soli, rozdrobnić i już.

Co do mrożonek to ja rozmrażałem w kubku na drobnym sitku, a następnie dokładnie płukałem pod bieżącą wodą. IMHO woda z mrożonek niekoniecznie powinna dostawać się do zbiornika.

Opublikowano

nie trzeba gotowac makaronu w wodzie bez soli - ryby lubia kazdy rodzaj makaronu przygotowywanego przy okazji naszych posiłków. Wystarczy go ostudzić.

Opublikowano
nie trzeba gotowac makaronu w wodzie bez soli - ryby lubia kazdy rodzaj makaronu przygotowywanego przy okazji naszych posiłków. Wystarczy go ostudzić.

Nie będę się rozpisywał ale nie zgodzę się z kolegą.

Ani makaron z wody z solą, a już tym bardziej żaden makaron z naszych posiłków.

Cezarix makaron ze spagetti też dajesz rybom, taki z sosem pomidorowym w przyprawach chili i z poprzyklejonym mięskiem wieprzowym?

Pewnie szlak ryby od razu nie trafi tak jak i od serc wieprzowych, więc może i mięsko z rosołu można by dawać?

Opublikowano

Wyluzuj, wyraźnie napisałem każdy rodzaj makaronu. Dla tych co nie wiedzą makaron najpierw się gotuje w wodzie a potem dodaje do potrawy (zupy, sosu). I taki właśnie "czysty" makaron można podawać rybom. Więc po co zaśmiecasz wątek.

Zapewniam że szczypta soli wsypana do 3-4 litrowego garnka z makaronem rybom nie zaszkodzi. Z resztą nijak się to ma do podawanych moim rybom np. ślimakom słonowodnym, czy glonom morskim - za którymi de-facto przepadają.

Więc nie popadajmy w ortodoksję, i czytajmy posty dokładnie zamiast wyciągać z nich "dziwne" wnioski.

Poza tym dostrzegam w Twoim poście sarkazm, czyżbyś był przekonany że istnieją jedyne słuszne zasady żywieniowe, że nie dopuszczasz innych możliwości? Masz może doktorat z ichtiologii, albo spędziłeś lata nad Malawi i jesteś uznanym autorytetem?? Nie sądzę, więc dopuść myśl że ktoś może mieć odmienne zdanie na jakiś temat i uszanuj je - względnie próbuj przekonać do swoich używając solidnych argumentów.

Opublikowano

Tak sobie czytam i myślę, że podawanie rybom makaronu z ortodoksyjną akwarystyką tak czy owak ma niewiele wspólnego. Dla mnie to pełen oldschool, wrzucam to do jednego worka z lanymi kluskami i sercami wołowymi.