Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Panowie czy są jakieś sposoby na złagodzenie temperamętu moich ryb, mam w baniaku jednego takiego dorosłego cwaniaczka który żądzi. Nalezy do niego połowa zbiornika a reszta ciśnie się w pozostałej części, co więcej on nie gania poprostu pozostałe czują respekt do niego. Są jakieś sposoby by go trochę uspokoić by pozwolił pozostałym popływać troszkę, niewiem jak się on nazywa bo niemogę znaleść nigdzie zdjęcia tej ryby. Jest duży szaro zielony w duże ciemno szare plamy ( takie moro ).

Posted

Nimbochromis venustus :?: :twisted:

Jest jeden sposób na tego cwaniaczka- akwarium co najmniej 200cm długości.

Ale masz racje, venustusy raczej nie gonią innych ryb- one je zjadają :lol: .

Posted
A jakiej wielkości akwa ? można by było zmienić dekoracje... Wink

Obawiam się, że jeśli akwarium jest zbyt małe, to nawet zmiana dekoracji nie pomoże. Poza tym dużo zależy od tego, co w tym akwa jeszcze pływa. Jeśli jest to mbuna, lub niezbyt duża nie mbuna to szansa, że venustus nie będzie agresywny jest raczej niewielka...

Posted

Mateusz ma rację, zmiana dekoracji niewiele pomoże a jak już to na bardzo krótko, po prostu po paru dniach lub szybciej oswoi sie z nowym wystrojem i bedzie dalej robił swoje, zresztą napisz coś więcej o akwa i obsadzie, choć czegoś takiego jak sposób na wychowanie ryby to nie ma, pociesz się ze venustus jest zaliczany i tak do raczej "łagodniejszej" ryby z grupy ryb drapieżnych.

Posted
Jest duży szaro zielony w duże ciemno szare plamy ( takie moro ).

venustusy(samce) sa najbardziej agresywne podczas wybarwiania, spojrz czy dolne wargi robia mu sie niebieskie...

podaj wiecej info jakie akwa z czym jeszcze plywa...

Posted

Witam. Zbiornik ma 100.40.40 cm narazie mam taki potem mam nadzieję na jakieś 250l. Co do ryb to trudno mi je zidentyfikować bo jak patrzę na zdjecia w galeri to są trochę inne najlepiej jak ktoś zapodałby swuj e-mail to bym mu przesłał kilka fotek w celu ustalenia nazwy.Pozdrawiam.

Posted

Jeśli masz venustusa to masz o 2 razy mniejszy zbiornik niż musi mieć ! przecież w takim małym akwa 160L można trzymać max 2 łagodne gatunki,więc jest wyjaśnione dlaczego goni inne ryby i zabrał połowe akwa.Fotki daj do galerii :wink:

• 4 weeks later...
Posted

U mnie pojawił sie ten sam problem,samiec maingano nie tylko pilnuje swoich kryjówek,ale gania wszystkie pozostałe pyszczaki po całym zbiorniku.Najbardziej cierpi na tym jego samica,ostatnio jej kryjowką jest miejsce za filtrem.

Obsada w moim akwa.to:

auratus-2szt,crabro-2szt,maingano-2szt.trewavasae-2szt. Zwiekszalem liczbe kryjowek,ale ten cwaniak zajmuje wszystkie. Moze pomoze zmiana na wieksze akwa.