Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz niewydolną filtrację biologiczną. Podmień 30% wody dziś i potem codziennie ok 15% przez najbliższe 3-4 dni (aż NO2 nie spadnie do zera) karmienie ogranicz co najmniej o połowę. Napowietrzanie na full. To doraźnie.

Na dłuższą metę musisz zweryfikować ilość pokarmu i prawdopodobnie nie obejdzie się bez zmiany filtra zewn na większy. Również pH będzie wymagało korekty (kiedy uporasz się ze skokami zw. azotowych) Napisz jeszcze jakie masz w tym filtrze wypełnienia?

Opublikowano

moja woda w kranie

-no3 25mg/l

-no2 0 mg/l

-gh 4d

-kh pomiedzy 5 a 6d

-ph 6,8

hm.. co filtracji mysle że jest ok flitr kubelek fluval 204 zew. i wewn.maly filtr HAILEA HL-BT200

z deszczownica(bardziej dla ruchu wody) co do wkładów to co proponujecie? bo ja mam w tym fluvalu biokulki (jeden koszyk) pokruszona rafa kolarowa(2 koszyk) i w 3 wata + 4 szt gąbki duze płaty jak to w filtrach fluval umieszczone pionowo w filtrze

Opublikowano

z takim wypełnieniem to faktycznie nie bardzo ma szanse ;) Wywal wszystko(tylko nie teraz i nie na raz) wsadź ceramikę a na rure zasysającą załóż prefiltr. A do środka akwarium porządny wewnętrzny. To co masz to sie nawet do kulki dla bojownika nie nadaje :/.

Z filtracji niedostateczny :?

Opublikowano

Wymieniłem dziś 30 % wody. :P ceramika już kupiona na allegro tylko mam małe pytanko ceramikę wkładać do wszystkich 3 koszyków w filtrze czy można załadować np 2 kosze?

Opublikowano

Im więcej włożysz tym lepiej, wywal watę bo tylko przepływ Ci ogranicza, gąbki też wywal, na wlot nałóż prefiltr .

Możesz też pozbyć się kilku delikwentów - to na pewno pozwoli Ci obniżyć NO3.

Mam też odpowiedź na moje pytanie zadane kilka dni temu - w jak niskim pH pyszczaki jeszcze dają radę... :) Dzięki.

Opublikowano

ja mam fluvala 205 jako biologa i u mnie wypełnienie wygląda tak: wyjąłem rusztowanie z gąbkami, koszyki zostawiłem. W koszykach mam ceramike luzem a w miejscu orginalnych gąbek fluvala ceramike w woreczkach. W sumie włazi jakieś 7 standardowych opakowań.