Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja bym takiego at-203 spoookojnie do 100cm pakowal... ludzie placicie 60 zl(prawda w oczy kole:D) a nie 300 czego Wy oczekujecie?;)
I to jest główny ból z tą pompą. Jest warta każdej wydanej na nią złotówki i ani jednej więcej :mrgreen:
Opublikowano
Do Yaro - eheima na mechanika? Czy może chodziło Ci o to, że moja 2224 będzie kiedyś za słaba?

sorki czasami za dużo czyta sie postów które potem się mylą. :D
Opublikowano

Po kilku dniach obserwacji... wydaje mi się, że przyczyna zalegania odchodów na dnie mojego akwa nie do końca tkwi jednak w tym, że głowica szuta turbo N 750 jest za słaba, zaś w tym, że jest ona umieszczona dość wysoko, kilka cm pod taflą wody, ponieważ mam ją podłączoną do filtra - sporej gąbki do oczek wodnych. Po przeciwnej stronie akwa, również tuż pod taflą wody znajduje się wylot eheima 2224. Patrząc na akwa z góry, woda krąży w koło, czyli na pierwszy rzut oka powinno być ok. Jednak problem jest chyba w tym, że zarówno siła wylotu z szuta, a tym bardziej z eheima są zbyt słabe i "prąd" nie dociera do dolnych partii akwa - stąd problem z zaleganiem nieczystości.

Reasumując:

1. Ustawienie filtrów jest raczej ok.

2. Możnaby się pokusić o wymianę wewnętrznego na jakiś ze 2 razy mocniejszy.

3. Do obecnego zestawu dołożyć jakieś urządzonko, powodujące zwiększenie ruchu wody zwłaszcza w dolnych partiach akwa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No w sumie masz rację - sam sobie odpowiedziałem. Teraz tylko trzeba dokonać wyboru, czy dokładać jeszcze jedno urządzenie (cyrkulator), czy szuta wymienić na coś mocniejszego? No ale to już sam zdecyduję, w końcu to moje akwa. Jak zawsze dzięki za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Pozdro dla wszystkich.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Z racji tego, że od pewnego czasu w akwa zalegają mi odchody, w miejscach, w których wcześniej nie zalegały zdecydowałem się na wymianę głowicy szuta 750 na inną, mocniejszą. Początkowo myślałem o dokupieniu cyrkulatora, ale w 180 litrowym akwa to trochę bez sensu. To czy będzie ona kosztowała 50 zł, czy 150 zł jest rzeczą drugorzędną (oczywiście bez przegięć). Najważniejsze aby była w miarę cicha. Czy w ogóle spotkaliście się z cichszymi głowicami niż szuty, bo moja obecna jeszcze 750 jest prawie niesłyszalna?

Opublikowano

Czyli krótko mówiąc wóz albo przewóz. Albo cichutki szut i kupska na dnie, albo mocniejsza głowica, czyste akwa i hałas przy łóżku. A Ty Sławek poleciłbyś coś do 180 l? Może poprzez doświadczenie innych uda się coś wybrać?

Opublikowano

Ja rozwiązałem to w ten sposób że głowica stoi na gąbce na płaskim kamieniu żeby nie zasysała piachu i dodatkowo opiera się o szybę poprzez gąbkę którą jest owinięta sama głowica (powerhead 70) i jest dużo ciszej.