Skocz do zawartości

Inkubująca samica Red Red problem sama w drugim akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem co jest z moją samiczką Red Red, kiedy ją wpuściłem do oddzielnego zbiornika (skałki, roślinki, sporo pokarmu naturalnego zakamarków) 8 dni temu miała w pyszczku jajeczka (nosiła już od 2 tygodni), teraz coś ich nie widać. Wczoraj zauważyłem że wykopała sobie norę w żwirku i bierze go normalnie do pyszczka jak by miała pusty.Wcześniej siedziała pod skałkami. Mogła gdzieś schować ikrę ???

Czy moja obawa o pożarciu ikry lub zginięciu jej w jakiś sposób może być słuszna, czy ona porostu je gdzieś zamelinowała??? i jeszcze jedno od czasu do czasu ziewa otwierając mocno i szeroko pyszczek ale niestety bokiem nie udało mi się zajrzeć prosto jej w paszcze

PS. To moja pierwsza inkubacja

Opublikowano

Ale to Twoja pierwsza inkubacja ?? czy samiczki :D, bo jeśli to jej pierwszy raz to możliwe że połknęła ikrę. Mojej udało się utrzymać maluchy dopiero za trzecim razem.

Opublikowano

Hahahaaha, pierwsze i pyszczaki i inkubacja, tą samice dostałem w raz z innymi nie wiem właśnie czy to jej pierwszy raz ale ma około 8cm długości, jest spora kopie norę jak dzika może ją spróbuje złapać jakoś i przyjrzeć się czy ma coś w pysku bo jak nie to przeniosę ja do ogólnego baniaka

Opublikowano

Jakby maiła coś w pysku to raczej by nie kopała :wink:

Jak masz sporo kryjówek to jak wypuściła młode to jest duża szansa że coś się pochowało :)

Opublikowano

Czyli co? przełożyć ja do ogólnego aqwa, czy poczekać jeszcze z 2-3 dni?? :(

PS.Mam kamerę na podczerwień, podłącze w nocy może będzie coś widać, może małe się faktycznie wykluły się i pochowały

Opublikowano

Przełóż ją do akwa, z tego co piszesz wynika że i tak już pysk ma pusty. Poobserwuj jeszcze kotnik może faktycznie cośtam się skitrało - ale wątpię. A samicę przełóż, im szybciej tym lepiej - żeby nie miała potem problemów z przyjęciem przez pozostałych mieszkańców.

Opublikowano

Przełożyłem rybę, ziewnęła i miała pusta mordziage miałem już wylewać wodę z małego aqu , a tu zonk :shock: 3 szt. jedna czarna jak smoła i dwie przezroczystawe maja jakieś 0,5-06cm, może jeszcze gdzieś jest jeszcze jedna popatrzę jeszcze. Glonów mają do jedzenia dość