Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :) Mam akwarium 170 l narożne które kiedyś było zamieszkiwane przez żyworódki, jakieś pielęgnice, skalary itp Postanowiłam z tatą, że zmienimy obsade na coś bardziej ,,ciekawszego". No i miałabym kilka pytań :

1. Jakie polecalibyście podłoże? Piasek czy może lepszy bardzo drobny żwir?

2. Jakie gatunki najlepsze dla mnie, osoby początkującej przygode z tymi rybami, i ile rybek na początek?

3. Mam w pokrywie 2 świetlówki i zastanawiam się nad zmianą jednej na taką która będzie podkreślała kolory ryb... Czy zostawiać tą drugą normalnie w pokrywie czy zmienić od razu obydwie>? Dodam, że chciałabym tez hodować w akwa kilka anubiasów.

4. Słyszałam, żeby lepiej uważać na pyszczaki które są dostępne w sklepach zoologicznych, bo mogą mieć jakieś choroby zwyrodnieniowe przez brak selekcji i rozród w obrębie tych samych osobników i stąd moje (głupie zresztą :P) pytanie: Czy jeżeli mam możliwość to lepiej kupić pyszczaki od hodowcy czy w zoologicznym na zamówienie?

z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Opublikowano
  kasiek208 napisał(a):
Witam :) Mam akwarium 170 l narożne które kiedyś było zamieszkiwane przez żyworódki, jakieś pielęgnice, skalary itp Postanowiłam z tatą, że zmienimy obsade na coś bardziej ,,ciekawszego". No i miałabym kilka pytań :

niestety uważam że narożne 170 to słabe akwarium dla pyszczaków, ale jeśli to już:

1. piasek

2. rdzawy, saulosi,, m. livingstoni,

3. oświetlenie to indywidualna sprawa hodowcy - anubiasy mają małe wymagania świetlne

4. kupić w sprawdzonym sklepie

Opublikowano

Ale wystrzeliłaś z tymi pytaniami na początek powiem tak najpierw poczytaj forum i 95% pytań się rozwiąże samo.

zdecydowanie piasek

maks dwa trzy gatunki 1+3 proszę poczytaj viewtopic.php?f=15&t=5646

oświetlenie to już twoja sprawa jak ci się podoba

co do kupna to tylko sprawdzony sklep

Opublikowano

[quote="fhuzbych"]Ad 4 Dlaczego nie od hodowcy? tylko w sklepie ??? tak spytalam wydawalo mi sie ze to bd lepsze rozwiazanie tymbardziej ze u mnie w okolicy niestety nie ma dobrych sklepów zoologicznych pod względem ryb a juz napewno nie pyszczaków :|

niestety uważam że narożne 170 to słabe akwarium dla pyszczaków, ale jeśli to już:

niestety nie dysponuje wiekszym zbiornikiem i w najblizszym czasie chyba nie będe ;P Ale mysle ze 170 l na 2 -3 gatunki wystarczy na poczatek/...

w kazdym razie dzięki za odp jak juz w akwa bd pływały ryby to porobie jakies zdjecia co by wykryc jakies błędy w wystroju ;)

Opublikowano
  Patrykolo14 napisał(a):
Max.1gatunek i to mało terytorialny z jednym samcem

Nie wiem skąd ci się wziął jeden gatunek możesz to uzasadnić dlaczego?

Opublikowano

szulo z calym szacuneczkiem, ale 170l jest troszku za male na 3 gatunki.. tym bardziej ze to akwa narozne...

imo 2 bedzie opcjonalnie dobrze, ale pozostal bym przy jednym gatunku za to z wieksza iloscia samcow.. ale to tylko moje zdanie i mozesz sie z nim nie zgodzic :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.