Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wczoraj zamówiłem nowe akwarium na allegro 450l

planuje zrobić dla niego tło z CR 65 ale nie bardzo wiem jak je zamontować ponieważ na środku jest szyba wzmacniająca.

ma ktoś na to jakiś sposób?

Opublikowano

Nie rób tła poza szkłem tylko w szkle. Ja najpierw wkleiłem styro do akwa a potem zalewałem to pianką jak pianka wyschła, rzeźbiłem a potem Cr i farba wszystko w akwarium.

Opublikowano

podzielieć tło na części i złożyć w akwarium. oczywiście przewidzieć to należy na etpaie projektowania tła i zaprojektować zakładki tak aby nie było widać linii łączenia. Poza tym, linie podziału nie robić prostej, tlyko pofalowaną, jakby na wzór brył kamieni, lini pęknieć skał itp.

Opublikowano
też tak od razu pomyślałem :D odcinać szybę ?no nie wiem czy skorzystam z rady :P ale widziałem w galerii ze mają tło z cr w akwach z wzmocnieniem

Nie wyciąć szybę, tylko wyciąć wzmocnienie... Z tym nie ma żadnych problemów i każdy może to zrobić.

Opublikowano

używałem nomenklatury autora postu :D

nic wielkiego z tym wzmocnieniem i żaden problem, wkładanie tła omijając wzmocnienie moze być bardzo utrudnione, a czasami nawet niemożliwe.

Opublikowano

Robienie tłą w ewnątrz baniaka to IMHO pomyłka - sorry ale to się nie ma prawa udać, albo jest tak cholernie niewygodnie, że bym w życiu się nie podjął: chlapanie CRu na inne szyby akwa, możliwość porysowania szyb, chlapanie a potem czyszczenie farby, pianki.... Yhhhhhhhh aż mnie ciarki przeszły ;)

2 wyjścia już zaproponowane są optymalne:

1) wyciąć wzmocnienie - IMHO najłatwiejsze bo pozwala wyjmować i wkładać tło do woli co jest ważne by dokładnie je wpasować i nie mieć niespodzianek na koniec

2) robić tło w częściach i wkładać między przegrodami, ale to rozwiazanie trudniejsze niż 1) a do tego trzeba dobrze popracować nad wzmocnieniami.

Gdybym znowu robił tlo do nowego niezalanego baniaka wybrał bym 1).

Powodzenia.