Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wróciłem z urlopu i zauważyłem w jednym Yellowku zmianę, której wcześniej nie było. Nawet nie jestem pewien, czy piszę o tym w odpowiednim dziale.

Otóż wróciłem w nocy, akwarium przez 10 dni było pod opieką kuzyna, jednak nie mogłem się doczekać i włączyłem na chwilę światło, by zobaczyć czy wszystko gra. Rybki były pochowane między kamieniami lub leżały przy dnie. Wszystko w normie, prócz zdominowanego samca.

Drzemał nad piaskiem, ale cały pyszczek aż po same skrzela był ciemno - fioletowy! Wydało mi się w pierwszym momencie, że jest poprostu pobity. Reszta ciała nie miała żadnych zmian. Przeraziłem się, ale w dzień przyjrzałem mu się i wyglądał już normalnie. Za to pod wieczór pysk zrobił mu się lekko czarny, kiedy nakarmiłem rybki znów stał się normalny. O co tu chodzi? Mieliście taki problem?

Dodam, że jest to zdominowany samiec Yellow. Samiec Afry wybarwił się juz pięknie i zdecydowanie szefuje w akwarium, nawet dominujący samiec Yellow mu ustępuje. Jedna z dwóch samic Yellow inkubuje ikrę (zauważyłem to dopiero po powrocie, więc inkubacja zaczęła się niedawno)